Belföld

Szentesi műhibaper: eltiltották az orvost a munkavégzéstől

A fegyelmi vizsgálat idejére eltiltották az önálló műtétek végzésétől és a szülések levezetésétől is azt az orvost, aki egy szentesi fiatalasszonyon végezett nőgyógyászati műtétet, de az asszony a műtét után három héttel elhunyt - tájékoztatott hétfőn a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

Magyar Anna közleményében kitért arra, hogy a vizsgálat az intézményben a törvényi előírásoknak megfelelően haladéktalanul megkezdődött. A kórház a hatóság felé jelentette az esetet, illetve írásban tájékoztatta a fenntartót.

A kórház hétfőn belső vizsgálatot indított a teljes orvosi eljárásrend átvilágítására – mondta Várkonyi Katalin főigazgató. Hozzátette: az osztályvezető orvos indítványozására fegyelmi vizsgálat is indult a műtétet végző orvos ellen.

A Szentesi Rendőrkapitányság az ügyben indított közigazgatási eljárást büntetőeljárás keretein belül folytatja, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Tuczakov Szilvána kifejtette: a vizsgálat átminősítésére azért volt szükség, mert így teljes körűen állnak majd rendelkezésre a szakértői vélemények arra vonatkozóan, terhel-e valakit felelősség a haláleset kapcsán.

A 31 éves szentesi asszony három héttel egy nőgyógyászati beavatkozás után hunyt el, múlt szerdán. A Délmagyarország pénteki számában írt arról: a nőn egy spontán vetélést követően egészségügyi küretet végeztek az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán, a beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre.

A beteg csak 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfal, hanem a vékonybél is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel, s bár ezt követően több műtéti beavatkozás is történt, az intenzív kezelés ellenére sem tudták az asszony életét megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik