Belföld

Szembenéztek egymással a magyar és a cseh szélsőségesek

admin
admin

2008. 07. 23. 06:45

Egyelőre nincs szó együttműködésről, technikai jellegű kapcsolatfelvétel történt hétfőn Pozsonyban a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt között – derül ki az eseményről tudósító szlovák, és a történésekről jóval visszafogottabban beszámoló cseh sajtó jelentéseiből. A tárgyalást kezdeményező Jobbik képviselője szerint a hogyan továbbról a magyar párt vezetésének kell majd döntenie.

A parlamenten kívüli magyarországi nacionalista párt, a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt valószínűleg nem fognak együttműködni – íjra az eseményről leghosszabban beszámoló pozsonyi SME című napilap internetes kiadása a cseh párt morvaországi és sziléziai alelnökének, Michal Sevčíknek tulajdonítva a kijelentést. Az ok: nem egyezik véleményük a magyarokkal a Beneš-dekrétumok megnyitásáról (azok újratárgyalásáról).

Nem jutottak dűlőre (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA


Nem jutottak dűlőre (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA


„Ugyancsak nem egyezik a véleményünk az államhatárok második világháború utáni meghúzásában sem” – idézi a lap Sevčíket, aki szerint a két párt „e-mailben tarjta majd egymással a kapcsolatot“.

A lap internetes oldalán látható videofelvételen
nyilatkozó Sevčík megerősíti: a Jobbik kezdeményezésére találkoztak, a magyar szervezet szerette volna megismerni a cseh pártot, ők akartak eszmét cserélni a cseh Nemzeti Gárdáról. „Elsődleges, technikai jellegű kapsolatfelvételről van szó, nem együttműködésről“ – szögezi le a cseh párt képviselője.

Slota lelki szegény

Emlékezetes: Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióban is részt vevő Szlovák Nemzeti Párt vezetője már előzetesen provokációnak minősítette a magyar és cseh radikálisok pozsonyi randevúját.

Erre reagált úgy – a SME beszámolója szerint – a cseh radikális párt egyik alelnöke, Radoslav Laš, hogy „a (szlovák) nemzetiek vezetője lelki szegény, és sajnálatos, hogy egy ilyen pártvezető részese lehet a politikai életnek”.

A Jobbik elégedett, a kormány nem aggódik

A Jobbik külügyi kapcsolatokért felelős képviselőjét, Kovács Bélát is idézi röviden a pozsonyi lap: Kovács a kapcsolatfelvételt sikeresnek tekinti, ám a továbbiakról a párt vezetésének kell döntenie. Kovács megjegyezte: ez alakommal nem a Beneš-dekrétumok eltörléséhez kerestek támogatókat.

A szlovák kormány rövid közleményében úgy reagált a történtekre: a szélsőséges nacionalista erők találkozóját teljes egészében ellenőrzése alatt tartja. A kormányszóvivő, Silvia Glendová nyilatkozata szerint „nincs szükség egyéb hozzáfűznivalóra, hiszen a két csoport találkozója nem egyéb önmaguk reprezentálásánál“.

Slota a szélsőségesektől félti Szlovákiát

Ján Slota radikálisan magyarellenes kijelentéseiről ismert pártja hétfőn nyilatkozatban reagált a magyar és cseh radikális jobboldal találkozójára. „Megengedhetetlen, hogy ilyen szélsőséges félkatonai szervezetek találkozzanak és az együttműködésről egyeztessenek a független Szlovákia területén. Bízunk a szlovák rendőrségben, és elvárjuk a testülettől széles körű biztonsági intézekdések alkalmazását“ – idézi a párt SITA hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatát a szlovák sajtó.

A nemzetiek közleménye figyelmeztet a Magyar Gárda alakulásakor tett, szerintük sokkoló kijelentésekre; ezek szerint a szervezet olyan hazafiakat képez majd ki, akik konfliktus esetén harcolnának Szlovákia ellen.

A szlovák nacionalisták se kapjanak felmentést

A szlovák lapok idézik a TASR szlovák nemzeti hírügynökségnek nyilatkozó politológust, Grigorij Mesežnikovot, aki szerint mind a cseh, mind a magyar pártnak érdekében állhatott a személyes találkozó a semleges terepen, a „randevú“ provokációs és propagandisztikus elemei azonban nyilvánvalóak.

„Szlovákia hivatalos szerveinek és azok képviselőinek világosan el kéne mondaniuk, mit gondolnak a találkozóról és annak támogatóiról“ – érvelt a politológus, aki egyben óvott a kettős mérce alkalmazásától. Kijelentette: a magyar és a cseh sovinizmus léte nem lehet indok arra, hogy szemet hunyjanak a szélsőségesen nacionalista szlovák csoportok ténykedése felett.

Már feloszlatták

A Hospodárske noviny internetes kiadása megjegyzi, a Jobbik Szlovákiában elsősorban a Magyar Gárda mozgalom megalapításáról ismert. Leszögezi: a Jobbikhoz hasonló szellemiségű Szlovák Testvériség mozgalmat Szlovákiában már betiltották és feloszlatták.

A cseh Nemzeti Pártról pedig azt írja: legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tagjai járőröztek Karlovy Vary egyik iskolája előtt, így akarván megakadályozni a romák iskolások ellen tervezett állítólagos támadását. A párt képviselőit azzal is gyanúsítja a cseh rendőrség, hogy tagjaik a közelmúltban részt vettek a brünni melegfelvonulás megtámadásában.

A rendőrségnek nem kellett beavatkoznia

A szlovák közszolgálati rádió Radiožurnál című esti hírműsorában röviden beszámolt a pozsonyi találkozóról, a szlovák rendőrség szóvivőjét is megszólaltatva.

Martin Korch elmondta: már napokkal ezelőtt voltak információik a tervezett találkozóról, ezek és más adatok alapján hozták meg a szükséges biztonsági intézkedéseket. A készenlétben lévő rendőrök számát a vezető nem árulta el, beavatkozást kizárólag a törvények megsértése esetére helyezett kilátásba.

—-Védelemre szervezve—-

A meghatározó cseh orgánumok közül egyedül a cseh Hospodářske noviny foglalkozik bővebben a radikális jobboldali pártok hétfői pozsonyi találkozójával. A portál idézi Michal Sevčíket, aki szerint a cseh Nemzeti Gárda elsősorban védelemre szerveződött, ennyiben biztosan más, mint a Magyar Gárda.

Az internetes hírportál szerint Sevčík úgy vélte: ha valamilyen gárda menetelhet Pozsony utcáin, az leginkább a „cseh-szlovák gárda lehet a két állam (Csehország és Szlovákia – szerző) újraegyesítése után“. A cseh radikális politikus a Szlovák Testvériség nevű szervezetet „a Tiso-féle fasiszta szlovák állam képviselőjének tekinti“; nem szeretnének sem találkozni, sem kommunikálni velük.

A két párt nem ugyanaz

A Hospodářske noviny elemzést is közöl a Nemzeti Pártról és a Magyar Gárdáról, összehasonlítva a két szervezet gyökereit, céljait és társadalmi támogatottságát. Eszerint a cseh politikai erő egy kicsiny, alacsony támogatottságú csoportosulás, amely a cseh nacionalizmus és a huszitizmus hagyományaihoz kötődik.

Elhatárolódik a neonáciktól, az utóbbi időben nemegyszer összetűzésbe is keveredett annak híveivel. Politikáját a romakérdésre hegyezi ki, újabban az iszlámellenes témákra is ráállt. Élesen kritizálja az Európai Uniót.

A magyar Jobbik – írja az interenetes portál – elsősorban a magyarországi nemzeti gárda (a szerző a Magyar Gárdára gondolt – szerk.) megalapításáról híres, és jelentősebb erő a cseh Nemezti Pártnál.

Csehországban betiltanák

A cseh belügyminiszter, Ivan Langer már egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy fontolgatja a cseh Nemzeti Párt feloszlatását, mivel szerinte a párt már hosszabb ideje a törvény határait feszegeti. „Abban a pillanatban, amint meggyőződöm arról, hogy betelt a pohár, a Nemzeti Párt létét érintő jogi intézkedésekre kerül sor” – szögezte le Langer.

Trianon helyett Beneš választja őket

A cseh elemző megemlékezik arról is, hogy Csehszlovákia szétválása óta a cseh–magyar kapcsolatokat nem terheli Trianon kérdése, de a Jobbikhoz hasonló magyarországi szervezetek közül számosan kritizálják a Beneš-dekrétumokat, amelyek eltörlése a magyar szélsőjobb fő törekvése; a cseh Nemzeti Párt azonban védi az egykori cseh politikus nevéhez fűződő törvényi passzusokat.

A cikk szerzője szerint a dekrétumok helyett a romakérdés, az EU kritikája és az iszlámhoz való viszony lehet a közös nevező a cseh és a magyar radikális jobboldal pártjai között.

A szerző nem felejti el megjegyezni: a magyar nacionalista szervezetek körében fellelhető Dél-Szlovákia Magyarországhoz csatolásának gondolata, míg a cseh Nemzeti Pártnak nincsenek hasonló területi követelései Szlovákiával szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.