Belföld

Szembenéztek egymással a magyar és a cseh szélsőségesek

Egyelőre nincs szó együttműködésről, technikai jellegű kapcsolatfelvétel történt hétfőn Pozsonyban a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt között – derül ki az eseményről tudósító szlovák, és a történésekről jóval visszafogottabban beszámoló cseh sajtó jelentéseiből. A tárgyalást kezdeményező Jobbik képviselője szerint a hogyan továbbról a magyar párt vezetésének kell majd döntenie.

A parlamenten kívüli magyarországi nacionalista párt, a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt valószínűleg nem fognak együttműködni – íjra az eseményről leghosszabban beszámoló pozsonyi SME című napilap internetes kiadása a cseh párt morvaországi és sziléziai alelnökének, Michal Sevčíknek tulajdonítva a kijelentést. Az ok: nem egyezik véleményük a magyarokkal a Beneš-dekrétumok megnyitásáról (azok újratárgyalásáról).

Nem jutottak dűlőre (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA


Nem jutottak dűlőre (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA


„Ugyancsak nem egyezik a véleményünk az államhatárok második világháború utáni meghúzásában sem” – idézi a lap Sevčíket, aki szerint a két párt „e-mailben tarjta majd egymással a kapcsolatot“.

A lap internetes oldalán látható videofelvételen
nyilatkozó Sevčík megerősíti: a Jobbik kezdeményezésére találkoztak, a magyar szervezet szerette volna megismerni a cseh pártot, ők akartak eszmét cserélni a cseh Nemzeti Gárdáról. „Elsődleges, technikai jellegű kapsolatfelvételről van szó, nem együttműködésről“ – szögezi le a cseh párt képviselője.

Slota lelki szegény

Emlékezetes: Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióban is részt vevő Szlovák Nemzeti Párt vezetője már előzetesen provokációnak minősítette a magyar és cseh radikálisok pozsonyi randevúját.

Erre reagált úgy – a SME beszámolója szerint – a cseh radikális párt egyik alelnöke, Radoslav Laš, hogy „a (szlovák) nemzetiek vezetője lelki szegény, és sajnálatos, hogy egy ilyen pártvezető részese lehet a politikai életnek”.

A Jobbik elégedett, a kormány nem aggódik

A Jobbik külügyi kapcsolatokért felelős képviselőjét, Kovács Bélát is idézi röviden a pozsonyi lap: Kovács a kapcsolatfelvételt sikeresnek tekinti, ám a továbbiakról a párt vezetésének kell döntenie. Kovács megjegyezte: ez alakommal nem a Beneš-dekrétumok eltörléséhez kerestek támogatókat.

A szlovák kormány rövid közleményében úgy reagált a történtekre: a szélsőséges nacionalista erők találkozóját teljes egészében ellenőrzése alatt tartja. A kormányszóvivő, Silvia Glendová nyilatkozata szerint „nincs szükség egyéb hozzáfűznivalóra, hiszen a két csoport találkozója nem egyéb önmaguk reprezentálásánál“.

Slota a szélsőségesektől félti Szlovákiát

Ján Slota radikálisan magyarellenes kijelentéseiről ismert pártja hétfőn nyilatkozatban reagált a magyar és cseh radikális jobboldal találkozójára. „Megengedhetetlen, hogy ilyen szélsőséges félkatonai szervezetek találkozzanak és az együttműködésről egyeztessenek a független Szlovákia területén. Bízunk a szlovák rendőrségben, és elvárjuk a testülettől széles körű biztonsági intézekdések alkalmazását“ – idézi a párt SITA hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatát a szlovák sajtó.

A nemzetiek közleménye figyelmeztet a Magyar Gárda alakulásakor tett, szerintük sokkoló kijelentésekre; ezek szerint a szervezet olyan hazafiakat képez majd ki, akik konfliktus esetén harcolnának Szlovákia ellen.

A szlovák nacionalisták se kapjanak felmentést

A szlovák lapok idézik a TASR szlovák nemzeti hírügynökségnek nyilatkozó politológust, Grigorij Mesežnikovot, aki szerint mind a cseh, mind a magyar pártnak érdekében állhatott a személyes találkozó a semleges terepen, a „randevú“ provokációs és propagandisztikus elemei azonban nyilvánvalóak.

„Szlovákia hivatalos szerveinek és azok képviselőinek világosan el kéne mondaniuk, mit gondolnak a találkozóról és annak támogatóiról“ – érvelt a politológus, aki egyben óvott a kettős mérce alkalmazásától. Kijelentette: a magyar és a cseh sovinizmus léte nem lehet indok arra, hogy szemet hunyjanak a szélsőségesen nacionalista szlovák csoportok ténykedése felett.

Már feloszlatták

A Hospodárske noviny internetes kiadása megjegyzi, a Jobbik Szlovákiában elsősorban a Magyar Gárda mozgalom megalapításáról ismert. Leszögezi: a Jobbikhoz hasonló szellemiségű Szlovák Testvériség mozgalmat Szlovákiában már betiltották és feloszlatták.

A cseh Nemzeti Pártról pedig azt írja: legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tagjai járőröztek Karlovy Vary egyik iskolája előtt, így akarván megakadályozni a romák iskolások ellen tervezett állítólagos támadását. A párt képviselőit azzal is gyanúsítja a cseh rendőrség, hogy tagjaik a közelmúltban részt vettek a brünni melegfelvonulás megtámadásában.

A rendőrségnek nem kellett beavatkoznia

A szlovák közszolgálati rádió Radiožurnál című esti hírműsorában röviden beszámolt a pozsonyi találkozóról, a szlovák rendőrség szóvivőjét is megszólaltatva.

Martin Korch elmondta: már napokkal ezelőtt voltak információik a tervezett találkozóról, ezek és más adatok alapján hozták meg a szükséges biztonsági intézkedéseket. A készenlétben lévő rendőrök számát a vezető nem árulta el, beavatkozást kizárólag a törvények megsértése esetére helyezett kilátásba.

—-Védelemre szervezve—-

A meghatározó cseh orgánumok közül egyedül a cseh Hospodářske noviny foglalkozik bővebben a radikális jobboldali pártok hétfői pozsonyi találkozójával. A portál idézi Michal Sevčíket, aki szerint a cseh Nemzeti Gárda elsősorban védelemre szerveződött, ennyiben biztosan más, mint a Magyar Gárda.

Az internetes hírportál szerint Sevčík úgy vélte: ha valamilyen gárda menetelhet Pozsony utcáin, az leginkább a „cseh-szlovák gárda lehet a két állam (Csehország és Szlovákia – szerző) újraegyesítése után“. A cseh radikális politikus a Szlovák Testvériség nevű szervezetet „a Tiso-féle fasiszta szlovák állam képviselőjének tekinti“; nem szeretnének sem találkozni, sem kommunikálni velük.

A két párt nem ugyanaz

A Hospodářske noviny elemzést is közöl a Nemzeti Pártról és a Magyar Gárdáról, összehasonlítva a két szervezet gyökereit, céljait és társadalmi támogatottságát. Eszerint a cseh politikai erő egy kicsiny, alacsony támogatottságú csoportosulás, amely a cseh nacionalizmus és a huszitizmus hagyományaihoz kötődik.

Elhatárolódik a neonáciktól, az utóbbi időben nemegyszer összetűzésbe is keveredett annak híveivel. Politikáját a romakérdésre hegyezi ki, újabban az iszlámellenes témákra is ráállt. Élesen kritizálja az Európai Uniót.

A magyar Jobbik – írja az interenetes portál – elsősorban a magyarországi nemzeti gárda (a szerző a Magyar Gárdára gondolt – szerk.) megalapításáról híres, és jelentősebb erő a cseh Nemezti Pártnál.

Csehországban betiltanák

A cseh belügyminiszter, Ivan Langer már egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy fontolgatja a cseh Nemzeti Párt feloszlatását, mivel szerinte a párt már hosszabb ideje a törvény határait feszegeti. „Abban a pillanatban, amint meggyőződöm arról, hogy betelt a pohár, a Nemzeti Párt létét érintő jogi intézkedésekre kerül sor” – szögezte le Langer.

Trianon helyett Beneš választja őket

A cseh elemző megemlékezik arról is, hogy Csehszlovákia szétválása óta a cseh–magyar kapcsolatokat nem terheli Trianon kérdése, de a Jobbikhoz hasonló magyarországi szervezetek közül számosan kritizálják a Beneš-dekrétumokat, amelyek eltörlése a magyar szélsőjobb fő törekvése; a cseh Nemzeti Párt azonban védi az egykori cseh politikus nevéhez fűződő törvényi passzusokat.

A cikk szerzője szerint a dekrétumok helyett a romakérdés, az EU kritikája és az iszlámhoz való viszony lehet a közös nevező a cseh és a magyar radikális jobboldal pártjai között.

A szerző nem felejti el megjegyezni: a magyar nacionalista szervezetek körében fellelhető Dél-Szlovákia Magyarországhoz csatolásának gondolata, míg a cseh Nemzeti Pártnak nincsenek hasonló területi követelései Szlovákiával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik