Belföld

Náci propaganda terjesztése a vád

Két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség szerdán; a férfiak vélhetően náci propagandafilmet mutattak be többször is belvárosi házuk pincéjében.

Gyanúsítottként hallgatott ki két férfit a rendőrség szerdán a Jud Süss című filmmel kapcsolatban közösség elleni izgatás miatt indult büntetőügyben – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. G. Sándor és G. Tibor azzal gyanúsíthatók, hogy július 10-e és július 13-a között, naponta két alkalommal a Hegedűs Gyula utcában található egyik ház pincéjében nagy nyilvánosság előtt levetítették a Jud Süss című náci propagandafilmet, amelyet a vetítések után árusítottak is.

A propagandafilm vetítésével kapcsolatban az SZDSZ XIII. kerületi frakciója tett feljelentést még a múlt héten közösség elleni izgatás miatt. Ráadásul a film csak a jogokat birtokló német alapítvány engedélyével játszható le Európában, és a két férfi vélhetően nem rendelkezik ezzel az engedéllyel.

Le kell foglalni a náci propagandafilm kópiáit és el kell járni a vetítést szervezők ellen, mert a párizsi békeszerződés – amelyet 1947-ben Magyarország is aláírt – egyik passzusa tiltja a fasiszta szervezetek működését és az ilyen ideológiák propagálását – nyilatkozta egy neve lehallgatását kérő ügyvéd a Népszabadságnak.

A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus “igazolására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik