Belföld

Megszüntetnék a jótállási extra feltételeket az autóknál

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) álláspontja szerint jogszabálysértő, ha a kereskedő az autóra nyújtott jótállást feltételekhez köti. A szervezet a jótállási idő alatt végzett összes munka költségét a kereskedőkre hárítaná.

A szövetség a tisztességtelen szerződési feltétel megszüntetése érdekében megkereste a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét, amely azonban jogszerűnek tartja a feltételeket, így a FEOSZ közérdekű keresetet indít az egyik márkaképviselet, a Honda Hungary ellen.

A jelenlegi gyakorlat szerint az újonnan vásárolt autók esetén a fogyasztók csak akkor érvényesíthetik a jótállásból eredő jogaikat, ha eleget tesznek a márkakereskedések által előírt feltételeknek, így saját költségükre a személygépkocsit meghatározott kilométerenként vagy időszakonként ellenőrzésre viszik az arra kijelölt márkaszervizekbe.

A FEOSZ szervezet szerint ez a fogyasztóknak a működtetési költségeken felül több tízezer forintos többletköltséget jelent akkor is, ha nem használják az autót. Amennyiben a feltételeket nem teljesítik, akkor az a jótállás elvesztésével is járhat.

Az autó alkatrészei, tartozékai bizonyos használati idő után felújításra, kicserélésre szorulnak, így műszaki, baleset-megelőzési, közlekedés-biztonsági, környezetvédelmi okok indokolhatják a rendszeres, kötelező átvizsgálást és alkatrészcserét, de garanciális időszakban ezért a FEOSZ álláspontja szerint nem számítható fel külön díj a fogyasztóknak. Az ezzel járó költségeket a jótállási idő alatt a kereskedőknek kell viselniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik