Belföld

Átütemezték a 4-es metró szerelvényeinek gyártását

A 4-es metróvonal építési munkáinak késésére hivatkozva átütemezte a metrószerelvények gyártását, ugyanakkor meghosszabbítja azok garanciális időszakát az Alstom Transport.

Az elhúzódó munkálatok késztették arra az Alstomot, hogy a BKV-val való egyeztetést követően a 4-es metró szerelvényeinek gyártását átütemezze – írta közleményében a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek gyártásával és szállításával megbízott cég. Hozzátette, hogy az átütemezés “jár ugyan némi többletköltséggel a BKV számára”, ugyanakkor az Alstom meghosszabbítja a szerelvények garanciális időszakát.

A hónap elején látott napvilágot az a sajtóértesülés, amely szerint akár fél évet is csúszhat a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek szállítása. Kiderült az Alstomnak 2007. február 28-ig kellett volna az előzetes típusengedélyt beszereznie, de ezt csak fél év csúszással tette meg. A BKV több száz milliós kötbért követel az Alstomtól, a tárgyalások jelenleg is folynak a két cég között.

A cég a 2-es metróvonalra szánt járművek szállítását úgy ütemezte át, hogy a szerelvények 2009. szeptember 11-re, az üzembe helyezési határidőre készen álljanak.

A közlemény szerint a szerelvények szállítására vonatkozó szerződések önálló, egymástól független dokumentumok, de részei egy általános keretszerződésnek. Az Alstom kiemelte: a BKV és a Siemens közötti szerződésekre semmilyen tekintetben nincs ráhatása. A Siemens, a BKV által az Alstom Transporttól függetlenül kötött szerződések alapján szállítja a 2-es és a 4-es vonal metrószerelvényeinek biztonsági rendszereit. A különböző szerződések összehangolása a BKV felelőssége és feladata.

A szerelvények szállításának csúszása befolyásolja a Siemens-szel között, vonatbefolyásoló rendszerek telepítéséről szóló szerződések határidős teljesítését. A késedelem miatt a BKV-nak kötbért kellene fizetnie, amelynek összege a 2-es metró esetében minimum 975 ezer euró.

Az Alstom az összesen 65 milliárd forintért vásárolt 37 metrószerelvényből a 2-es metróra szánt 22 járművet ez év májusától egy éven át szállította volna le. A 4-es metró járművei ez év novemberétől 2009 szeptemberéig érkeztek volna.

A BKV hétfőn nem kívánt reagálni az Alstom közleményére, az MTI megkeresésére annyit közölt: folynak az egyeztetések a két cég között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik