Belföld

Gárdaellenes mozgalmat indítottak

admin

2008. 07. 20. 14:06

A Magyar Gárda tevékenysége elleni tiltakozásul úgynevezett Tükröt Tartási Mozgalmat indítottak értelmiségiek a napokban. A kezdeményezéshez csatlakozott több száz művész, közéleti személyiség levágatta és szőkére festette haját, hogy így utasítsa el az erőszakot és a cigányellenességet.

A mozgalomban írók, költők, képzőművészek, tanárok, filmrendezők, közszereplők, leszbikusok és heteroszexuálisok, romák és nem romák vesznek részt, azok, akiket rettegéssel tölt el mindenféle erőszak – mondta el Szécsi Magda író, festő- és grafikusművész, a kezdeményezés elindítója. Azért indították el mozgalmukat, mert véleményük szerint Magyarországon egyre erősödik, és egyre nagyobb teret kap a szélsőjobboldal: a Magyar Gárda cigányellenes felvonulásai, fizikai támadásai, valamint a Meleg Méltóság Menetének megtámadása már a náci nézeteket idézik – tette hozzá.

A mozgalomhoz több száz nő és férfi csatlakozott az ország különböző pontjrairól, de még külföldről is – jelezte, hozzátéve: többségük kopaszra vagy néhány centiméteresre vágatta le, és szőkére festette haját, hogy így demonstrálják: a látszat alapján senki nem döntheti el, ki számít felsőbbrendűnek. Néma tiltakozásuk fő célja, hogy megszűnjön a Magyar Gárda, mert ez a szervezet a szélsőjobboldali nézetek hivatalos megtestesítője. Véleménye szerint a gárdisták tatárszentgyörgyi, pátkai, faddi, kerepesi és galgagyörki fellépéséből, valamint a melegfelvonulás megtámadásából „csak a vak nem látja”, hogy a szélsőjobb aktivistái végcéljukat tekintve a cigányok és a melegek fizikai megsemmisítésére törekednek.

Szécsi Magda nem kívánta elmondani, hogy kik csatlakoztak a mozgalomhoz. Csak annyit közölt: mozgalmuk békés, ezért ők nem elsősorban a résztvevők neveivel, hanem a jelenlétük erejével akarnak kitűnni. A helyzet megoldását pedig a rendőrségtől és a bíróságtól várják – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.