Belföld

Gárdaellenes mozgalmat indítottak

A Magyar Gárda tevékenysége elleni tiltakozásul úgynevezett Tükröt Tartási Mozgalmat indítottak értelmiségiek a napokban. A kezdeményezéshez csatlakozott több száz művész, közéleti személyiség levágatta és szőkére festette haját, hogy így utasítsa el az erőszakot és a cigányellenességet.

A mozgalomban írók, költők, képzőművészek, tanárok, filmrendezők, közszereplők, leszbikusok és heteroszexuálisok, romák és nem romák vesznek részt, azok, akiket rettegéssel tölt el mindenféle erőszak – mondta el Szécsi Magda író, festő- és grafikusművész, a kezdeményezés elindítója. Azért indították el mozgalmukat, mert véleményük szerint Magyarországon egyre erősödik, és egyre nagyobb teret kap a szélsőjobboldal: a Magyar Gárda cigányellenes felvonulásai, fizikai támadásai, valamint a Meleg Méltóság Menetének megtámadása már a náci nézeteket idézik – tette hozzá.

A mozgalomhoz több száz nő és férfi csatlakozott az ország különböző pontjrairól, de még külföldről is – jelezte, hozzátéve: többségük kopaszra vagy néhány centiméteresre vágatta le, és szőkére festette haját, hogy így demonstrálják: a látszat alapján senki nem döntheti el, ki számít felsőbbrendűnek. Néma tiltakozásuk fő célja, hogy megszűnjön a Magyar Gárda, mert ez a szervezet a szélsőjobboldali nézetek hivatalos megtestesítője. Véleménye szerint a gárdisták tatárszentgyörgyi, pátkai, faddi, kerepesi és galgagyörki fellépéséből, valamint a melegfelvonulás megtámadásából „csak a vak nem látja”, hogy a szélsőjobb aktivistái végcéljukat tekintve a cigányok és a melegek fizikai megsemmisítésére törekednek.

Szécsi Magda nem kívánta elmondani, hogy kik csatlakoztak a mozgalomhoz. Csak annyit közölt: mozgalmuk békés, ezért ők nem elsősorban a résztvevők neveivel, hanem a jelenlétük erejével akarnak kitűnni. A helyzet megoldását pedig a rendőrségtől és a bíróságtól várják – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik