Belföld

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a Dunát

Fokozott ellenőrzést kezdett a rendőrség szombaton a Dunán, az akció a jövő hét végéig tart - közölte Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Az alezredes elmondta, hogy az ellenőrzés lopott hajók felderítésére, a csónakok biztonsági felszerelésének vizsgálatára és az ittas vezetők kiszűrésére irányul. Szombaton este tíz óráig 17 vízi járművet és 10 autót vetnek be.

Ez utóbbiak magyarázata: a lopott vízi járműveket – közöttük kisgéphajókat, motorcsónakokat – nem csak a vízen, hanem autópályákon is keresik, mert a közelmúltban olyan információkat kaptak, hogy a Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban ellopott hajókat Magyarországon keresztül akarják a célországokba szállítani.

Tóth Zoltán szólt arról, hogy a vízirendészeti ellenőrzés a Duna 417 – mellékágakkal együtt 700 – hajózható folyamkilométerét érinti. Elsősorban a csónakok biztonsági felszereléseit, az előírások betartását “szemlézik” a rendőrök: van-e mentőmellény és azt viselik-e. Sok baleset történik ugyanis amiatt, hogy a vízi járművekben egyáltalán nincs mentőmellény, vagy ha van, azt nem veszik fel az utasok, noha kötelező viselniük a 16 éven aluliaknak és azoknak, akik nem tudnak úszni.

Cél az is, hogy kiszűrjük az ittas vezetőket, ugyanolyan zéró toleranciát fogunk alkalmazni a Dunán, mint a közutakon – fűzte hozzá Tóth Zoltán.

Az egyhetes akciót az európai vízirendészeti szervezet mind a tizenegy tagországában megtartják.

Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult AQUAPOL-hoz, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízirendészetét fogja össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik