Belföld

Új ombudsmant akar az ombudsman

Egészségügyi ombudsmani poszt létrehozását kéri az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - tudta meg a Népszabadság. Betegjogi szervezetek támogatják az ötletet, az MSZP azonban nem.

Közvetlenebb kapcsolatot szorgalmaz a jogalkotók és a betegek közt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki egészségügyi ombudsmani tisztség létrehozását kéri. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kinevezése után, 2008 elején, szinte azonnal javasolta az intézmény létrehozását. Azzal is érvelt, hogy az intézményrendszer növelhetné az egészségügyi reform legitimációját.

Az Egészségbiztosítási Felügyelethez érkező panaszok zöme a kórházi ellátást érinti, és leginkább az ellátás befejezése után jelentkeznek a sérelmükkel az érintettek, s akkor is sok a névtelenséget kérők aránya.

Egyelőre nem pártolja újabb betegjogvédő hivatal létrehozását Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. Szerinte nem biztos, hogy szabad egy-egy tárca rendszerébe, döntéshozatali mechanizmusába beépíteni az ombudsman intézményét. Arról nem is szólva, hogy az egészségügy után más szakterületek sorra jelentkezhetnének hasonló ötlettel – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik