Belföld

Hatástalanították az angyalföldi bombát (videó)

A helyszínen felrobbantották a gyújtószerkezetét annak az 500 kilogrammos bombának, amit a XIII. kerületi Tatai út és Tahi utca sarkán találtak. A környéken lakókat evakuálták, de este 11-től a zárást feloldották, így mindenki visszatérhetett a lakásába.

A helyszíni tűzszerészparancsnok az MTI-nek este fél 11 után elmondta: a robbanószerkezetből egy M103-as típusú gyújtószerkezetet kellett kiszerelniük, amelyet a helyszínen felrobbantottak. A bombatestet a központi gyűjtőbe szállítják, ahol majd a későbbiekben megsemmisítik.

Nézze meg videónkat az eseményről!

A hatástalanítás rendkívül veszélyes volt, mert az amerikai, GP típusú 500 kilogrammos robbanóeszköz orrgyújtó szerkezete megsérült, emellett a gyújtószerkezet és környéke, valamint a bombatest is erősen berozsdásodott. A bomba hatástalanításán négy tűzszerész dolgozott, míg munkájukat további tíz tűzszerész segítette. A zárást este 11 órakor feloldották.

A rendőrség, a polgárőrség és a mentők segítségével még az éjszaka folyamán mindenki visszaköltözhetett. Ennek gyors lebonyolítása érdekében a BKV két autóbuszt is rendelkezésre bocsátott – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Kormos Endre az MTI-vel.

Nézze meg képgalériánkat (Fotó: MTI)

Nézze meg képgalériánkat (Fotó: MTI)

Nincs értelme a védőruhának

A neve elhallgatását kérő tűzszerész, aki maga is több hasonló bomba hatástalanításában vett részt, közölte: a GP-1000-es amerikai rombolóbomba attól igazán veszélyes, hogy két gyújtószerkezete is van. A bomba egy mindkét végén csapott, vastag falú tartályra emlékeztet. Az orr- és a fenékrészben egy-egy gyújtószerkezet található. Az orr-részben úgynevezett pillanat-gyújtószerkezet van, amely a bomba becsapódása után néhány századmásodperccel robbant.

A fenékrészen egy úgynevezett hosszú késleltető gyújtószerkezet van, amely a bomba földbe csapódását követő fél másodpercen belül robban, amikor a szerkezet már 4-5 méter mélyen van a földben – mondta a szakember. A bomba nem közvetlenül a házat rombolja le, hanem robbanásával megrázza a házak alapját, ami miatt az épületek összedőlnek, leborulnak – tette hozzá.

A mestertűzszerész elmondta, hogy a gyújtószerkezet kiszerelésének két módszere van. Ha a gyújtószerkezet nincs elrozsdásodva, akkor egy menetmetsző szerkezethez hasonló eszközt tesznek rá, és egy piropatronnal megindítják a lecsavarást. Ha rozsdás a szerkezet, akkor azt kézzel, egy csavarkulccsal kell leszerelnie a tűzszerésznek.

Általában az orr-részben lévő gyújtószerkezetet nehezebb kiszerelni, de az esetek többségében meg lehet csinálni, bár rendkívül nehéz és veszélyes feladat. A tűzszerész bármilyen védőruhát felvehet, semmi értelme – mondta.

A gyújtószerkezet kiszerelése általában háromnegyed óra alatt megtörténik. A gyújtótest kiszerelése után a bombatestet elszállítják, a robbanóanyag magától már nem robban fel. A gyújtószerkezetet, amely egy kisebb fémflakonra emlékeztet, általában a helyszínen semmisítik meg.

A bomba azért is volt különösen veszélyes, mert egy hat bar nyomású gázvezeték mellett feküdt egy gödörben, de a tűzszerészek nem kérték, hogy szakaszolják le a vezetéket, így a szolgáltatás zavartalan volt a környéken – mondta el az MTI-nek a Fővárosi Gázművek szóvivője.

Arra mindemellett még soha nem volt példa, hogy egy világháborús bomba miatt a gázműveknek korlátoznia kellett volna a szolgáltatást – tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztériumnál a FigyelőNetnek kora délután elmondták, hogy a bejelentés 13.45-kor érkezett a Tatai út 82. számú címről. A tűzszerészek megállapították, hogy egy 500 kilogrammos amerikai GP-típusú bombáról van szó. Szerda este fél tízre kitelepítették az embereket a bomba egy kilométeres sugarában, majd nem sokkal ezután a tűzszerészek ki is szerelték a gyújtószerkezetet, amely nélkül az már nem jelent komoly veszélyt.

Sportpályán és iskolában kaptak szállást

A rendőri felszólítás ellenére az érintett lakók egy része nem akarta elhagyni otthonát, illetve a lezárt utcákat. Amíg a környéket teljesen ki nem ürítik, nem kezdhettek hozzá a robbanószerkezet vizsgálatához. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, két embert állítottak eddig elő, akik akadályozták a rendőrök munkáját. Ellenük megindult a szabálysértési eljárás.

Nézze meg az FN Tudósító (speter2) beszámolóját a kiürítésről, lezárásokról!

Nézze meg az FN Tudósító (speter2) beszámolóját a kiürítésről, lezárásokról!

A környéken három ideiglenes befogadó állomást alakítottak ki. A Hegedűs Gyula általános iskolába száz tábori ágyat és takarókat szállítottak, az intézményben mentősök is vannak, hogy igény esetén segítséget nyújtsanak. A Vasas pályán, valamint a Nővér utcában lévő Németh László Gimnáziumban is elhelyeznek embereket, az intézményeket kizárólag emiatt nyittatták ki – közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek.

A kerületből 8-10 mentőautó folyamatosan szállította a betegeket, időseket és mozgásukban korlátozott embereket a Hegedűs Gyula általános iskolában berendezett befogadó állomásra. Mindegyik befogadó állomáson ásványvizet biztosítanak a kitelepítetteknek, a Hegedűs Gyula általános iskolában, amely a Fiastyúk utca 47-49. szám alatt található, élelmiszert is kaphatnak az emberek.

A FigyelőNet helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a kitelepített lakók körében nyugodt hangulat uralkodott. Nem lehetett hallani elégedetlenkedést. A Fiastyúk utcai helyszínen látta, amint ásványvizet és májkrémes kenyeret osztanak az otthonukból kiszorulóknak. Az ideiglenes szállásokon pszichológusok is megjelentek, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

Lezárás és kiürítés

A BRFK sajtóosztályán lapunknak elmondták, hogy közel öt négyzetkilométeren belül telepítették ki a lakókat. A Tahi és a Béke utat, valamint a Tatai és az Országbíró utcát lezárták a forgalom elől.

A rendőrség becslése szerint 8-10 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A kiürítésben a rendőröknek segítettek a tűzoltók és a polgári védelem szakemberei is.

Lezárják a rákosrendezői pályaudvart is

Először ellentétes információk lehetett tudni a vasúti közlekedés leállításáról. Sem a rendőrség, sem a MÁV nem tudott róla, hogy az amúgy egy kilométeres sugarú körön belül lévő vasúti közlekedést is érintené a bombaveszély. Többszöri megkeresésünkre végül a Honvédelmi Minisztériumban elmondták, hogy ha kiürítették a környéket, akkor majd a vonatforgalmat is le kell állítni.

A MÁV később jelentette, hogy az Angyalföldön talált bomba hatástalanítása idejére lezárták a Rákosrendező és Rákospalota-Újpest vasúti megállóhelyek közötti vasúti pályát szerda este negyed tizenegykor.

Kavalecz Imre az MTI-nek elmondt, hogy a lezárás ideje alatt a vonatok a Nyugati pályaudvaron és Rákospalota-Újpesten várakoztak. A lezárás a Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház-Vácrátót vonal hét vonatát érintette.

A bomba hatósugara (forrás: Utcakereső)

A bomba hatósugara (forrás: Utcakereső)

A BKV fődiszpécsere szerint a lezárt területen a normálisan a Reitter Ferenc utcán közlekedő 20-as gyorsjáratot és a 30-as buszt az elterelés miatt a Gyöngyösi utca és a Szegedi út közötti szakaszon a Béke útra terelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik