Belföld

Újabb fordulat az egri kórházháborúban

Az egri Kórházvédő Bizottság szerint a HospInvest által szervezett és támogatott társaság jogtalanul kutatta át egyes kórházi dolgozók munkahelyi szekrényeit - erről a bizottság elnöke számolt be kedden sajtótájékoztatón a kórház udvarán Egerben.

Munkahelyünkön, az egri Markhot Ferenc Kórházban 2008. július 10-én és 11-én a HospInvest által szervezett és támogatott “rohamosztag?, operatív csoport?, terror brigád?” garázdálkodott és tartott kutatásokat munkatársainknál – közölte Szabó Pál.

Egyértelmű, hogy “a szerződéskötést rendőri módszerekkel megoldani kívánó csoport” működött “terrorisztikus módon” két napig a kórházban – tette hozzá a kórházvédő.

Feljelentik a céget

Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke bejelentette, hogy a kórházvédők büntetőfeljelentést tesznek személyes szabadság megsértése miatt a HospInvest ellen.

Ugyanakkor az EDDSZ munkajogi eljárást kezdeményez, mert a munkáltató nem védte meg a dolgozók emberi méltóságát – mondta az érdekképviseleti vezető.

A cég is feljelentést tett

Korábban Deák Gábor a HospInvest Zrt. alelnöke viszont arról számolt be, hogy okirattal visszaélés vétsége miatt feljelentést tett a HospInvest Zrt., mert többen begyűjtik a dolgozóktól a személyre szóló munkaszerződéseket.

A HospInvest Zrt. vezetőit és munkatársait arról értesítették a kórházi dolgozók, hogy a szerződéseket többen begyűjtik tőlük. Szabó Pál, a “kórházvédő bizottság” elnökének szekrényéből elő is került olyan munkaszerződés, amely nem az ő nevére szólt, s erről jegyzőkönyv is készült – közölte akkor az alelnök.

Deák Gábor a keddi sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva azt mondta: arról értesültek, hogy 16 úgynevezett kórházvédő “szakértés ürügyén” begyűjti a szerződéseket a dolgozóktól.

Ez annál is inkább képtelenség, mert a szerződésminta olvasható az interneten, s ezeknek a szövege a személyes adatokat, illetve a jövedelmeket kivéve azonos – mondta.
Ez azt jelenti: rettegnek attól, hogy a dolgozók aláírják a dokumentumokat – tette hozzá.

Kinyittatták a kórházvédők szekrényeit

Ebben a helyzetben a kórház vezetése a szervezeti szabályzat alapján kijelölt két vagyonőrt, akik a HospInvest egy képviselője és az érintettek munkahelyi főnöke jelenlétében felkérték a 16 érintettet a szekrényük kinyitására. Vagyis jogszerűen jártak el – emelte ki Deák Gábor.

A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat is.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. Mikola István ugyanakkor kiállt a HospInvest mellett. Mikola nyilatkozata után Orbán Viktor nyílt levelében biztosította támogatásáról a kórházvédőket, ugyanakkor világossá tette: szabályozott módon el tudja képzelni magántőke bevonását az egészségügybe.

1.300-ból több mint 900 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik