Belföld

Összefogás a Volán-privatizáció ellen

Nyolc megye Volán-társaságainak 22 szakszervezeti képviselője egy Kaposváron megtartott egyeztető fórumon határozatban utasította el a Volán-társaságok esetleges privatizációját - mondta Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári szervezetének elnöke.

A szakszervezetek féltik a munkahelyeket, mivel a magánosítással együtt jár a jelentős létszámleépítés, továbbá a megkötött kollektív szerződések, a rendezett munkaügyi kapcsolatok is veszélybe kerülhetnek, és csökken a járatok száma – sorolta a Volán társaságok napirenden lévő privatizációjának negatív hatásait megvitató fórumot követően az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Sztrájkolnak, ha kell

Hangsúlyozta: állásfoglalásukkal szeretnék egyértelművé tenni, hogy a szakszervezetek tárgyalásos úton kívánják képviselni tagjaik érdekeit. “De ha erre nem lesz lehetőség, és nem sikerül a kormány döntését a munkavállalók számára kedvező végeredménnyel befolyásolni, képesek vagyunk akciószövetségben, a törvény által biztosított eszközökkel, ha kell munkabeszüntetéssel is fellépni az esetleges privatizáció ellen” – tette hozzá.

Közölte: döntésük megerősítéseként megalakították az Akciószövetség Koordinációs Tanácsát, amelynek feladata a Volán társaságok esetleges privatizációjával kapcsolatos kormányzati döntések figyelemmel kísérése, arra való gyors reagálás és az akciók – demonstráció, sztrájk – megszervezése.

Négy szervezet fogott össze

Az érdekvédelmi fórumon elfogadott állásfoglalást a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), a LIGA Közlekedési Szakszervezeti Szövetsége (LKSZSZ), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója (ADU) megyei képviselői írták alá.

Dobi István az aláírók nevében annak a reménynek adott hangot, hogyha az ország valamennyi Volán társaságánál működő szakszervezetek akciószövetségbe lépnek, megakadályozhatják a Volán társaságok privatizációját.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.