Belföld

Mikola csak beszélt, maradhat

Mikola István csak véleményt mondott, a Fideszből kizárt politikusok viszont a párt irányvonalával szemben cselekedtek - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Kerülhet magántőke az egészségügybe, szabályozott formában - erősítette meg az alelnök Mikola István, illetve Orbán Viktor szavait.

A Fidesz elnöksége Mikola István kijelentésével nem, ám az ennek kapcsán keletkezett helyzettel foglalkozott – mondta Varga Mihály, a párt alelnöke a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón, egy kérdésre válaszolva.

Más a beszéd, más a tett

Mikola István véleményt mondott, szemben a pártból azóta kizárt fideszes politikusokkal, akik viszont a párt irányvonalával ellentétes döntést hoztak – fogalmazott Varga Mihály.

Mint mondta, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori minisztere nem ment szembe pártja országos választmányának határozatával, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek félreértésekre adhatnak okot. Ezzel szemben – tette hozzá – Heves polgármestere a Fidesz országos választmányi határozata ellenében hozott döntést.

Mikola István július elején Kiskunhalason azt mondta, helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal. Ezt mi egzisztencia-vállalkozások, szakmai vállalkozások formájában látjuk lehetségesnek – közölte a Fidesz országgyűlési képviselője a négy évvel korábban működtetésre magánkézbe adott kiskunhalasi kórházban tartott Semmelweis napi ünnepségen. Ezen egyébként Kökény Mihállyal, az MSZP egészségügyi szakpolitikusával együtt vett részt.

A volt egészségügyi miniszter arról is beszélt, örömmel látja, hogy “az önkormányzat bekeményített, újabb és újabb feltételeket szab az egyébként jó szándékú vállalkozónak, annak érdekében, hogy a lakosság ellátása még teljesebben, jobb szinten, magasabb szinten valósulhasson meg”.

Kizárták a magánosítókat

A Fidesz Heves megyei választmányának elnöksége a közelmúltban zárta ki a párt tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A kizárásra azok után került sor, hogy a Csáki Zsigmond vezette jobboldali többségű önkormányzat pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke.

Varga Mihály ezzel kapcsolatban kedden azt mondta, a két ügyben végső döntés még nincs, az érintettek fellebbezhetnek.
Az alelnök közölte: a Fidesz választókerületi elnökei és polgármesterei újra megkapják azt az országos választmányi határozatot, ami az egészségpolitikai kérdésekben “útjelző táblaként szolgál” ahhoz, hogyan kell a Fidesz álláspontját ismerve döntést hozni.

Varga Mihály megismételte pártja álláspontját, miszerint lehetőség van arra, hogy a magántőke bekerüljön az egészségügybe, ám csak szabályozott formában, a kiskapuk bezárásával, úgy, hogy a magántőke ne kerüljön többsége egészségügyi területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik