Belföld

Járőrözésbe kezd a Magyar Gárda

Több településen, közöttük Békéscsabán, Orosházán, Mezőberényben és Szarvason tartanak általuk közbiztonság-javító sétának nevezett járőrözést a Magyar Gárda Békés megyei tagjai.

A napokban, a megyei szervezet állománygyűlésén döntöttek arról, hogy Szarvas után összesen további öt másik helységben is megkezdik éjszakai “sétáikat” – mondta Tóth Zoltán, a gárda békés megyei “kapitánya” a távirati irodának.

Törvényesen sétálnak

Hozzátette: a gárda tagjai a séták közben kizárólag törvényes eszközökkel élhetnek, vagyis bűncselekmény észlelése esetén csak annyit tehetnek, hogy visszatartják a tetteseket a rendőrség megérkezéséig. A gárdisták egyébként már az elmúlt hét közepén “sétáltak” Szarvason, ám semmilyen rendbontást nem tapasztaltak – jegyezte meg.

Törvényes eszközökkel minden állampolgárnak joga van védeni a közrendet, a saját tulajdona és a köztulajdon védelme érdekében tehát bárki tehet, ez a tevékenysége azonban nem lépheti át a jogszabály adta kereteket – mondta Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Önmagában az, hogy valaki vagy valakik (magánszemélyek, civil szervezetek tagjai vagy akár cégek képviselői) egyik helyről a másikra mennek, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítik a rendőrséget, vagy a megengedett módon visszatartják a tetten ért elkövetőt, nem sért semmilyen szabályt – mondta.

A séták résztvevői ugyanakkor azonban nem tarthatnak maguknál közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, nem léphetnek fel hatósági eljárást színlelve, és nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket. Ha ezt akár az említett szervezet képviselői, akár mások megteszik, a rendőrség velük szemben eljár – jelentette ki Vargáné Szombati Andrea.

Tiltakozásokat váltottak ki

A Magyar Gárda felvonulása már több alkalommal tiltakozást váltott ki; korábban többek között Faddon és Pátkán is megjelentek a gárdisták, utóbbi esetben a falu polgármesterének vezetésével. Vásárosnaményban demonstráción vettek részt, Galgagyörökön pedig egy családi viszály miatt jelent meg a szervezet a falu romák lakta részén.

A Magyar Gárda és a nyírségi szerveződésű, be nem jegyzett Nemzeti Őrsereg többször tartott megfélemlítőnek is ítélhető felvonulást többi között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon és Nyírkátán, továbbá a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

Megalázó provokáció

A Tolna megyei cigány vezetők a faddi felvonulást a romák elleni megalázó, nyilvános provokációnak minősítették. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán egy korábban kiadott közleményében arra kérte Faddnak a Fidesz, a KDNP és Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy az általuk “Prikezsia Gárdának” nevezett Magyar Gárda által meghirdetett Faddi Falunapon részvételükkel “ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt”.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki maga is részt vett a Magyar Gárda nyírkátai rendezvénye elleni tiltakozáson, korábban úgy fogalmazott: felháborítónak tartja, hogy a Magyar Gárda mögött álló párt, a Jobbik sorozatos lejárató kampányt folytat a cigányság ellen, és gyűlöletkeltő szavakkal, félelemkeltő rendezvényekkel akar politikai tőkét kovácsolni, szavazókat nyerni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.