Belföld

Gráf: nem csökkenthető az áfa

Gráf József szerint a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslat, amely az élelmiszerek széles körére terjed ki, nem támogatható, mert nem jelöli meg a kieső bevételek forrását és megvalósítása több kárt okozna a magyar embereknek, mint amennyi hozadéka lenne.

Az agrárminiszter kedden közleményben szögezte le, hogy korábbi saját áfacsökkentési javaslatától függetlenül egyetért a pénzügyminiszter álláspontjával ebben a kérdésben. Gráf József tényleges álláspontja az, hogy a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslat, amely az élelmiszerek széles körére terjed ki, nem támogatható – olvasható az agrártárca közleményében.

Változott a helyzet

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a miniszter egy korábbi helyzetben tette javaslatát az áfacsökkentésre. A közlemény szerint a múlt év nyarán, amikor a magyar agráriumban az aszály miatt rendkívül súlyos helyzet alakult ki, és az élelmiszerárak intenzíven növekedtek, az agárminiszter az áremelkedések ellensúlyozására két termék – a tőkehúsok és a liszt – esetében azt indítványozta, hogy a kormány vegye fontolóra az áfa mérséklését. A kormány ezt a javaslatot nem támogatta, Gráf József pedig ezt tudomásul vette.

A közlemény kitér arra is: a magyar mezőgazdaság idei terméskilátásait látva várhatóan az élelmiszerárak növekedése az idén lényegesen alacsonyabb lesz, mint korábban.

Nem segít a hangulatkeltésben

Ebben a helyzetben, a betakarítás után, Gráf József – amint azt az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén is jelezte -, szívesen vitat meg bárkivel ésszerű szakmai javaslatokat, ám nem lesz partner semmilyen politikai hangulatkeltéshez.

Ezzel a közlemény arra a Fidesz indítványra reagált, amelyben az ellenzéki pár elnöksége felhatalmazza a párt mezőgazdasági kabinetjének vezetőjét, Font Sándort, hogy kezdeményezzen tárgyalást Gráf József miniszterrel. Ezt Varga Mihály, a párt alelnöke kedden Budapesten, a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be. Hozzátéve: a felhatalmazás a találkozó kezdeményezése mellett arra is szól, hogy Font Sándor folytasson tárgyalást az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentési lehetőségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik