Belföld

Fellebbezett a kormányszóvivő

Jogorvoslatot kért Daróczi Dávid kormányszóvivő a médiahatóságnál amiatt, hogy az ORTT Panaszbizottsága rendben lévőnek találta az általa kifogásolt, március közepén elhangzott Orbán-interjút - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) keddi ülésének napirendjéből.

Vékony Éva, az ORTT szóvivője elmondta: mivel a testület a témában nem döntött, ezért a nyári szünetet követő első ülésen, azaz augusztus 27-én határozhatnak a kérdésben.

Igazat adtak a közrádiónak

Az ORTT Panaszbizottsága június közepén döntött úgy, hogy a Magyar Rádió mégsem sértette meg a médiatörvényt a március 15-én sugárzott Orbán-interjúval, s ezzel alapjaiban változtatta meg az előző eljárásban hozott döntést, elfogadva a közrádió azon érvelését, hogy a sokoldalú tájékoztatásnak nem okvetlenül egy műsorszámban, hanem az adásfolyamon belül kell megvalósulnia.

Márpedig, érvelt a közrádió, a műsor következő heti adásában annak a pénzügyi világcégnek a képviselője is megszólalt, amelyről az interjúban a volt miniszterelnök szót ejtett.

Két héttel korábban az ORTT új eljárásra utasította panaszbizottságát az ügyben amiatt, hogy noha a kormányszóvivő beadványára a közmédium két nappal az ügy panaszbizottsági ülése előtt reagált, a tagok a tárgyalás napjáig nem ismerhették meg ezt a dokumentumot, márpedig “a műsorszolgáltató nyilatkozata az ügy érdemi elbírálását lényegesen befolyásolhatta volna”.

Helyreigazították volna Orbánt

Április közepén támadta meg a Magyar Rádió az ORTT-nél a panaszbizottság azon döntését, amely szerint a Vasárnapi Újság március 15-i adásában Orbán Viktor Fidesz-elnök “azt állította, hogy Magyarország adósságkockázatának leminősítéséhez a népszavazásnak semmi köze nem volt, és ezt a műsorvezető nem korrigálta, holott közismert volt a hitelminősítő ezzel összefüggő hivatkozása”. Ezzel szemben az ellenzéki párt elnöke által elmondottakra a riporter “semmiféle észrevételt nem tett”.

A kormányszóvivő két nappal az interjú elhangzása után kért helyreigazítást a Magyar Rádiótól a beszélgetésben elhangzottak miatt, de a Magyar Rádió – amelynek elnöke akkor annyit közölt: nem tartja szerencsésnek a sajtón keresztül üzengetést – nem tett a kérésnek eleget.

Ezt követően fordult a kormányszóvivő a panaszbizottsághoz. A panasztestület 1996-as létrejötte óta ez volt a harmadik eset, hogy kormányszerv kereste itt az igazát.

Ajánlott videó