Belföld

Százmilliárdnyi energiát spórolna az MDF

Az MDF szerint új zöld csomagtervük megvalósulása esetén 2013 és 2020 között történelmi összeg, évi 70-250 milliárd forint állna rendelkezésre energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokra - erről Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke és Olajos Péter európai parlamenti képviselő számolt be.

A pártelnök elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelükben a kormány támogatását kérték javaslatuk megvalósítására.

Dávid Ibolya úgy értékelte: most különösen aktuális ez a kérdés, egyrészt a növekvő energiaárak kapcsán, másrészt az Európai Unió azon célkitűzése miatt, amely 2020-ig húsz százalékkal akarja visszaszorítani az európai szén-dioxid-kibocsátást. Az MDF azt is javasolja, hogy az Európai Tanács is vegye napirendre a kérdést.

Egy százalék

Olajos Péter MDF-es néppárti képviselő – mint európai parlamenti bizottsági jelentéstevő – a részletekről szólva kifejtette, hogy a magyar nemzeti össztermék körülbelül 1 százalékát kitevő forrást részben a szén-dioxid-kereskedelemből termelnék ki, vagyis Magyarország eladná felesleges kvótáit például Ausztriának vagy Franciaországnak, és ehhez tennék hozzá az uniós támogatásokat.

Mint mondta, ez a pénz nem a költségvetésbe, hanem egy külön nemzeti emissziós alapba kerülne. Hozzátette: már létezik egy európai emissziós alap is, amelybe a szén-dioxid-kibocsátási túllépésre kivetett büntetések – tonnánként 100 euró – kerülnek.

27 millió tonna

Az MDF csomagterve tartalmaz egy maximumtervet, amely elfogadása esetén az Európai Bizottság újra kiosztaná a kvótákat, és figyelembe venné több kelet-európai ország, köztük hazánk eddigi eredményeit. A terv 1990-et jelölné ki bázisévként, ami azt jelentené, hogy Magyarország közel 27 millió tonna szén-dioxid-csökkentését ismernék el. Mindez az értékesítés után, a jelenlegi tőzsdei áron számolva 182 milliárd forint éves bevételt jelentene.

A kvóták nemcsak az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján lennének szétosztva – ezáltal a szegényebb országokat a kibocsátás növelésére buzdítva -, hanem egy olyan indikátor szerint, amely mindenkit a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására ösztönözne.

Az MDF készített egy minimumtervet is, amelynek értelmében az ország elfogadná az Európai Bizottság rendkívül kedvezőtlen javaslatát. Ennek értelmében Magyarország 5275 millió tonna szén-dioxiddal kereskedhetne, amely a mostani tőzsdei áron számolva évi 35,6 milliárd forintot jelentene.

Ajánlott videó