Belföld

Százmilliárdnyi energiát spórolna az MDF

admin

2008. 07. 14. 15:23

Az MDF szerint új zöld csomagtervük megvalósulása esetén 2013 és 2020 között történelmi összeg, évi 70-250 milliárd forint állna rendelkezésre energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokra - erről Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke és Olajos Péter európai parlamenti képviselő számolt be.

A pártelnök elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelükben a kormány támogatását kérték javaslatuk megvalósítására.

Dávid Ibolya úgy értékelte: most különösen aktuális ez a kérdés, egyrészt a növekvő energiaárak kapcsán, másrészt az Európai Unió azon célkitűzése miatt, amely 2020-ig húsz százalékkal akarja visszaszorítani az európai szén-dioxid-kibocsátást. Az MDF azt is javasolja, hogy az Európai Tanács is vegye napirendre a kérdést.

Egy százalék

Olajos Péter MDF-es néppárti képviselő – mint európai parlamenti bizottsági jelentéstevő – a részletekről szólva kifejtette, hogy a magyar nemzeti össztermék körülbelül 1 százalékát kitevő forrást részben a szén-dioxid-kereskedelemből termelnék ki, vagyis Magyarország eladná felesleges kvótáit például Ausztriának vagy Franciaországnak, és ehhez tennék hozzá az uniós támogatásokat.

Mint mondta, ez a pénz nem a költségvetésbe, hanem egy külön nemzeti emissziós alapba kerülne. Hozzátette: már létezik egy európai emissziós alap is, amelybe a szén-dioxid-kibocsátási túllépésre kivetett büntetések – tonnánként 100 euró – kerülnek.

27 millió tonna

Az MDF csomagterve tartalmaz egy maximumtervet, amely elfogadása esetén az Európai Bizottság újra kiosztaná a kvótákat, és figyelembe venné több kelet-európai ország, köztük hazánk eddigi eredményeit. A terv 1990-et jelölné ki bázisévként, ami azt jelentené, hogy Magyarország közel 27 millió tonna szén-dioxid-csökkentését ismernék el. Mindez az értékesítés után, a jelenlegi tőzsdei áron számolva 182 milliárd forint éves bevételt jelentene.

A kvóták nemcsak az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján lennének szétosztva – ezáltal a szegényebb országokat a kibocsátás növelésére buzdítva -, hanem egy olyan indikátor szerint, amely mindenkit a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására ösztönözne.

Az MDF készített egy minimumtervet is, amelynek értelmében az ország elfogadná az Európai Bizottság rendkívül kedvezőtlen javaslatát. Ennek értelmében Magyarország 5275 millió tonna szén-dioxiddal kereskedhetne, amely a mostani tőzsdei áron számolva évi 35,6 milliárd forintot jelentene.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.