Belföld

Kell valami a Lipótmező helyett!

Egységes intézménynek kell a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyébe lépnie - hangoztatták a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői.

“Nem az ágyak hiányoznak, hanem az a koncentráltság, ami ott megvolt” – mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki már azt is kedvező változásnak látja, hogy az új táravezető egyeztetésbe kezdett a szakmai szervezetekkel a kérdésről.

Borza Beáta, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalának főosztályvezetője a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: már tavaly, az OPNI bezárása előtt jelezték, hogy “baj lesz”, majd egy munkatársuk egy egész éven át vizsgálta a helyzetet.

Szavai szerint “semmiféle alkotmányos indoka nem volt” a köznyelvben csak Lipótként emlegetett intézmény bezárásának, miközben “mindenki tudta”, hogy az “tulajdonképpen pótolhatatlan”, ráadásul az eljárás módja komolyan sérthette a betegek alapvető jogait.

Mint mondta, nem az intézmény bezárását, hanem annak módját találták problémásnak.

A szakmai szervezetek vezetői szorgalmazták továbbá a járóbeteg-ellátás áttekintését, új beutalási rend bevezetését, valamint a rehabilitáció visszaillesztését a szakellátás rendszerébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik