Belföld

Nem lesz elég mesterszak?

A tervezett mesterszakok felét visszadobta a Magyar Akkreditációs Bizottság. Így a tanárképzés veszélybe került: jövőre az egész országban nem indul történelemtanári képzés, és a biológiatanárokat is csak Szegeden oktatják majd. Mesterfokon germanisztikát vagy biotechnológiát sem lehet majd tanulni.

Az idén végzett először tömegesen a bolognai képzési rendszerben tanulók első évfolyama. A felsőoktatási intézményeknek már ősszel el kellene indítaniuk az ezekhez a képzésekhez kapcsolódó mesterszakokat, hogy az alapképzést elvégzettek folytathassák a tanulmányaikat. A tervezett mesterszakok közül azonban a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) igen soknak nem engedélyezte az elindulását: a 137 mesterszakból 58-at „dobott vissza” a testület.

A mesterképzés presztízs és üzlet

A felsőoktatási intézmények foggal-körömmel ragaszkodnak a mesterszakok indításához, ugyanis ezzel több hallgatót vonzhatnak, nagyobb hírnévre tehetnek szert. A nem túl jó anyagi helyzetű iskolák még további bevételt is szerezhetnek a normatíva által. A jelenlegi pályázatok nagy része azonban vagy nem felelt meg a követelményeknek, vagy a bizottság szerint a mai magyar társadalom nem igényli az ilyen szakemberek képzését.

A nagy egyetemeknek – az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) vagy a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek – nem sikerült akkreditáltatnia a magyartanár mesterszakot, ellenben például a Nyíregyházi Főiskolán elindulhat a képzés. A szak érdekessége, hogy az idei felvételi során nem indították.

Az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem egyébként is vesztese a mostani akkreditációs eljárásnak: az előbbi intézmény tervezett 22 mesterszak-létesítési és -indítási kérelméből tízet visszadobott a bizottság. A pécsi kampusz pedig a tervezett 20 mesterszakból hetet nem indíthat el, Debrecenben viszont a 16-ból csak négyet utasítottak el.

A visszautasított és elfogadott mesterszakok listája innen letölthető.

Az akkreditáció feltételei

Külön akkreditációs követelményei vannak a mesterszakok létesítésének: csak olyan intézményben indulhatnak, ahol megtalálható az ennek megfelelő alapszak, illetve az akkreditációhoz szükséges többféle képzési csoport – tehát „van mire építkezni”. A mesterképzés képzési követelményei a doktori iskolára is előkészítenek. Az intézmény a mesterszak létesítését szakmai és társadalmi szempontból is szükséges indokolni.

A Bologna-rendszer előzetes tervezete szerint minden régi rendszerű egyetemi szaknak lett volna mesterszintű megfelelője. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabban az intézményben, ahol korábban egyetemi szinten már folyt az oktatása. Tehát előfordulhat, hogy az alapképzés befejezése után a hallgatónak a mesterképzésre másik intézménybe kell majd járnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik