Belföld

Egyre borúsabban látjuk a helyzetünket

A 2007. decemberi hangulathoz képest jelentősen romlott az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése, és az ezzel kapcsolatos lakossági várakozás. A lakosság körében a saját anyagi helyzetük megítélése azonban változatlan.

A 2007. decemberi hangulathoz képest jelentősen romlott az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése, és az ezzel kapcsolatos lakossági várakozás. Saját anyagi helyzetüket az emberek egy árnyalattal jobbnak látják, mint tavaly év végén, de jövőbeli kilátásaik tekintetében lényegesen pesszimistábbak – derül ki a KOPINT-TÁRKI Zrt. 2008 II. negyedéves Konjuktúrajelentéséből.

Változatlan a saját megítélés

Az ország gazdasági helyzetével és a saját anyagi helyzettel kapcsolatos lakossági várakozások 2008 tavaszán csak kicsit haladják meg a 2006 őszi zuhanást követő mély depressziót, az ország gazdasági kilátásainak lakossági megítélése pedig korábban soha nem tapasztalt mélyponton van.

A lakossági közhangulatot az aktuálpolitikai események és ezek kommunikációja jelentősen befolyásolják, ettől független trendszerű elmozdulás nem prognosztizálható.

Mélyponton a gazdaság megítélése

2008 tavaszán az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése visszaállt a korábbi mélypont szintjére. A 2006 őszi zuhanást követően trendjében további lassú csökkenést mutatnak az adataink – rövid kis nyári és karácsony körüli enyhüléssel. Így 2008 tavaszára az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése minden korábban regisztrált mélypont alá süllyedt.

Gyakorlatilag változatlan a saját anyagi helyzet megítélése. Továbbra is jellemző, hogy az ország gazdasági helyzetét lényegesen rosszabbnak ítéli a lakosság, mint saját helyzetét. A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése általában nagyobb stabilitást mutat az ország helyzetéről való vélekedésnél, mivel az utóbbit erősebben befolyásolják az aktuális politikai események és ezek kommunikációja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik