Belföld

Sülysápot és Kerepest megrótták a segélyezési rendeletért

A „segélyért közmunka” elvének szellemében hozott szociális és gyermekvédelmi rendeletek visszavonására szólította fel Sülysáp és Kerepes önkormányzatát a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal. Forgács Imre, a hivatal elnöke elmondta: a rendeletek alkotmánysértők.

Sülysáp és Kerepes szociális ellátásról és a gyermekvédelmi támogatásokról szóló rendeletei alkotmánysértők, ezért a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azok visszavonására szólította fel az önkormányzatokat – mondta el az InfoRádiónak Forgács Imre, a hivatal elnöke.

Az alkotmány tételesen kimondja, hogy a helyi képviselőtestület rendeletet alkothat a feladatkörében, azok azonban nem lehetnek ellentétesek a magasabb szintű jogszabályokkal. A jelenleg hatályos törvények szerint pedig nem lehet közmunkavégzéshez kötni a szociális segélyezést – indokolták a döntést.

Harminc nap haladék

Mindez nem jelenti azt – tette hozzá a közigazgatási hivatal elnöke -, hogy bárki is vitatná annak az elvárásnak a jogosságát, hogy mindenki feleljen meg a társadalmi együttélésre vonatkozó normáknak.

A két településnek tehát 30 napja van arra, hogy visszavonja rendeletét. „Ha nem teszik meg, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulunk” – mondta el Forgács Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik