Belföld

Késnek az új metrószerelvények

Két hét múlva foglalkozik ismét a Főpolgármesteri Kabinet a 2-es és a 4-es metróvonalra vásárolt járművek szállításával, a várható fél év körüli csúszással, illetve az ezzel összefüggő kötbérezési problémákkal.

A Városháza közlése szerint az Alstom cég késik a szerelvények szállításával, ugyanis jelentős megrendeléseket kapott szerte a világból, s ezek jóval nagyobb volumenűek Budapest megrendelésénél. Logikailag elkéek az pzelhető, hogy emiatt hátrább sorolták a budapesti megrendelést.

A 2006 májusában kötött szerződés szerint az összesen 65 milliárd forintért vásárolt 37 metrószerelvényből a 2-es metróra szánt 22 járművet ez év májusától kezdték volna leszállítani egy éven át. A 4-es metró járművei ez év novemberétől jövő év szeptemberéig érkeztek volna. Az Altsom még tavaly júliusban jelezte, hogy az előzetes típusengedély késedelmes beszerzése miatt hónapokat csúszik a szállítás. A BKV emiatt mintegy 13 millió euró kötbért igényelt az Alstomtól.

A szerelvények szállításának csúszása befolyásolja a Siemensszel a vonatbefolyásoló rendszerek telepítésére kötött szerződések határidős teljesítését. Emiatt a BKV-nak késedelmi kötbért kellene fizetnie, amelynek összege a 2-es metró esetében minimum 975 ezer euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik