Belföld

Több megyében is fákat csavart ki a vihar

Fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, tetőket bontott meg a vihar hétfőn több megyében, a felhőszakadást néhol jégeső kísérte. Volt golflabdányi jég is.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bezenye-Paprét térségében jégeső pusztított, több centiméter átmérőjű jégdarabok zúdultak le, mintegy ötven ház megsérült – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A fővárosban is állt a víz (Fotó: MTI)

A fővárosban is állt a víz (Fotó: MTI)

Pesztenlehrer Lajos ezredes tájékoztatása szerint kitelepíteni egyelőre senkit nem kellett, de a művelődési házat előkészítik, hogy el tudják helyezni azokat, akiknek a háza beázás miatt esetleg lakhatatlanná válik. A jégeső leverte a háztetőket borító cserepeket, ezeket ideiglenesen fóliával pótolják. A lakóknak a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók és önkéntes tűzoltók segítenek a mentésben, a védőfólia felhelyezésében – mondta az ezredes.

Részese volt a viharnak? Van képe az özönvízről? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Észak-Borsodban fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, tetőt bontott meg, kéményt döntött le a vihar – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. László Antal tájékoztatása szerint Izsófalva, Edelény, Szuhakálló, Kazincbarcika és Múcsony településeket érintette a zivatar, a tűzoltókhoz folyamatosan érkeznek a bejelentések.

Két centis jegek

Tolna megyében is hatalmas felhőszakadás, jégeső pusztított. Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső zúdult Szekszárdra, néhol két centiméter átmérőjű jégdarabokkal. A viharban gépkocsik rongálódtak meg és fák dőltek ki. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Dunaföldvár környékéről is hasonló vihart jeleztek.

Kora este egymás után két viharfelhő is átvonult Nyíregyháza felett, az erős szél fákat döntött ki, ágakat tépett le. A tűzoltókat sok helyre riasztották a 120 ezres nagyvárosban és környékén, szerencsére személyi sérülés sehol nem történt – közölte Kaponyás István alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője.

Egy óra áram nélkül

Üzemzavarokat okozott a vihar a nagy- és kisfeszültségű elektromos vezetékhálózatban is, az E.ON szakembereire is sok helyen volt szükség. A hibaelhárítás a leghosszabb ideig Nyíregyháza-Oroson tartott, a városrészben több mint egy órán át szünetelt az áramszolgáltatás.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Szabó János tűzoltó alezredes, arról számolt be, hogy a jégeső mintegy száz házat rongált meg Ipolytarnócon. Megsérült a templom, a polgármesteri hivatal és a művelődési ház is.

Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere azt mondta, a golflabdányi nagyságú jégdarabok fél órán keresztül potyogtak, a megrongált háztetők úgy néznek ki, mintha “géppuskából lyuggatták” volna őket.

Csöndben a Keleti

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy Budapesten a tűzoltóknak 15-20 helyszínre kellett kivonulniuk a vihar miatt.

Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese közölte, hogy kábelbeázás miatt egy órán keresztül nem működött a Keleti pályaudvaron a hangosbemondó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik