Belföld

Orosz: a kormány is hibás

Mindnyájan veszélyben vagyunk, mert a köztársaságot, a demokráciát és a jogokat nem képesek a rendőri kordonok megvédeni - mondta a budapesti melegfelvonuláson megvert Orosz József újságíró. Szerinte a kormány tehetetlen, a jobboldal pedig kettős beszédet alkalmaz.

„A köztársaság értelme a demokrácia. A demokrácia formája a köztársaság. Ez van veszélyben. Mindnyájan, demokraták, vagyunk veszélyben. Otthonunkban, itthon, Magyarországon” – mondta.

Szigeti, Orosz, Bitó (Fotó: MTI)

Szigeti, Orosz, Bitó (Fotó: MTI)

Hozzátette, „a gyűlöletbeszéd és uszítás ügyekben az alkotmánybíróság töretlen gyakorlata, az ügyészség vádemelési gyakorlata, a bíróságok ítélkezési gyakorlata, a rendőrség nyomozati gyakorlata, a politikai jobboldal cinkos kettős beszéde, a kormányoldal tehetetlensége a törvények betartásának kikényszerítésére – mindezek szerves egységben, egymást kiegészítve és egymást segítve” tették lehetővé a történteket.

Külön nyomoznak

Tizenöt tagú külön nyomozócsoportot állított fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy felkutassa a hétvégi melegfelvonuláson történt erőszakos cselekmények elkövetőit .

Hangsúlyozta: noha a magyarországi tudósítások rendre „egy homoszexuális felvonulásról” szóltak, sokan mások is részt vettek az eseményen, akik szolidaritásból a magyar demokratikus szabadságjogok melletti kiállás céljából vettek részt a felvonuláson.

A sajtótájékoztatón Bitó László élettanprofesszor arról beszélt, három-négy évtizede, az első ilyesféle nyugat-európai rendezvényeken is rizikót vállaltak a résztvevők, hozzátéve, ő már korábban felvetette, hogy be kellene vezetni a „nyolc napon túl gyógyuló lelki seb” fogalmát, akárcsak a „gyűlöletfüggőségét”.

A szombati rendezvényen szintén részt vevő Szigeti Tamás joghallgató arról beszélt, Magyarországon ma „egy jelzők nélküli intoleranciát láthatunk”, hiszen ugyanazok cigányoznak, zsidóznak, akik a homoszexuálisokat ócsárolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik