Belföld

3,55 lett az összesített érettségi átlag

Csakúgy, mint 2007-ben, idén is 3,55 lett az érettségi vizsgák összesített átlaga az Oktatási Hivatal összesítése szerint. A legnehezebben a matek és a biológia ment.

A középszintű érettségi jelentősebb vizsgatárgyai osztályzatainak átlaga alapján megállapítható, hogy a diákok kémiából és fizikából voltak a legeredményesebbek, míg a legkevésbé matematikából és biológiából teljesítettek jól.

Az Oktatási Hivatal táblázatából egyébként kiderül: tavaly is a matematika volt a legalacsonyabb átlagú tantárgy középszinten.
A szervezet közlése szerint a kétszintű érettségi vizsga 2005-ös bevezetésétől tendencia, hogy emelt szinten jóval több ötös érdemjegyet adnak, mint középszinten. Míg például idén emelt szinten az osztályzatok több mint 70 százaléka volt jeles, addig középszinten ez az arány 20 százalék körül alakult.

A leggyakoribb osztályzat a középszintű érettségin a közepes volt – a diákok 30 százaléka ezt a jegyet kapta – ezt követte a jó, az elégséges, a jeles és az elégtelen – derül ki az eredményekből.

A középszintű érettségi kilenc tantárgya – a magyar, történelem, matematika, angol, német, informatika, biológia, fizika, valamint kémia – osztályzatainak alapján kitűnik: a legkevesebb ötös osztályzatot idén biológiából és matematikából adták, a legtöbbet pedig kémiából és angolból.

Fenti tantárgyakat vizsgálva az összesítés megállapította: a gimnáziumi vizsgázók átlageredményei mind emelt, mind pedig középszinten jobbak a szakközépiskolásokénál. A középszintű érettséginél a legkisebb különbség a matematikaeredmények között látható, a legnagyobb pedig az angolnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik