Belföld

Koszorúztak a Kádár-sírnál

Kádár János halálának 19. évfordulóján vasárnap megemlékezést és koszorúzást tartottak az MSZMP központi bizottsága egykori elnökének sírjánál, a Fiumei úti sírkertben.

Somogyi Imre, az egykori állampárt mellett működő Központi Ellenőrző Bizottság titkára a megjelent mintegy másfélszáz emlékező előtt azt hangoztatta: Kádár Jánost a szívekből nem lehet kiirtani akkor sem, ha felbontják a sírt és ellopják a csontjait, ahogy ez történt korábban. Mint mondta, bár sokan gyűlölték, diktátornak tartották, de még többen szerették Kádár Jánost.

Morvay Nándor, a Munkáspárt 2006 Baranya megyei elnöke szerint a Kádár-rendszer biztonságot és “egy jobb életet” jelentett. Elmondta, úgy látja, a rendszerváltás nem úgy történt, ahogyan azt a politikusok korábban elképzelték, és az Európai Unió sem azt hozta, amit ígértek.

Kádár János 1945 és 1952 vezető pozíciókat töltött be az állampárt szervezetében. Az 1956-os forradalom idején a szovjetek oldalára állva megalakította a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt. Az MSZMP központi bizottságának élére választották, ezt a tisztséget 1988 májusáig töltötte be, akkor a párt elnöke lett. Kádár János 1989. július 6-án halt meg, aznap, amikor a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrét és halálraítélt társait.

Kádár János sírját tavaly májusban ismeretlenek felnyitották, és magukkal vitték a politikus és felesége földi maradványainak egy részét; a rendőrség nem találta meg az elkövetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik