Belföld

Magyarország stabil demokrácia maradt

Magyarországról is közzétette teljes országjelentését az amerikai Freedom House, amely szerdán hozta nyilvánosságra a szabadság és a demokrácia 2007-es világbeli helyzetéről készült átfogó jelentését.

A demokrácia terjedését világszerte támogató független, nem kormányzati szervezet január 16-án tette közzé az országok besorolását és néhány válogatott adatot. Magyarország tavaly is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól – szerepelt az akkori jelentésben. Magyarország demokrácia-teljesítménye továbbra is a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

Előretörő szélsőjobboldal

A szerdán nyilvánosságra hozott országjelentés tartalmi összefoglalója így kezdődik: “Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kormánya 2007-ben azért küzdött, hogy a helyzetet ellenőrzése alatt tartsa, miután veszített népszerűségéből pénzügyi megszorító intézkedései, valamint azon 2006-os botrány miatt, amikor kiszivárgott, hogy Gyurcsány Ferenc bevallotta, hazudott a népnek az ország költségvetési és gazdasági helyzetéről”.

A kormányzati zavarok ellenzéki tiltakozásokhoz és egy új szélsőjobboldali nacionalista csoport előretöréséhez vezettek. A megszorító csomag mindazonáltal a siker jeleit mutatta, amennyiben csökkent a költségvetési hiány – olvasható az országjelentésben.

Csökkent a rendőrség iránti bizalom

Az év folyamán a rendőrség iránti bizalom csökkent, miután néhány vezető tisztviselőnek távoznia kellett a tisztek körében tapasztalható állítólagos bűnözés miatt, miközben az Amnesty International jelentést közölt arról, hogy a rendőrség diszkriminatív módon kezeli azokat a nőket, akiket családon belüli erőszak ér – írta a Freedom House.

A független szervezet jelentése szerint a tiltakozások és Gyurcsány Ferenc lemondását sürgető felhívások ellenére a kormány hivatalban maradt, bár a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a politikusok népszerűsége a legalacsonyabbra süllyedt a kommunista éra óta.

Általános elégedetlenség, sikeres deficitcsökkentés

Az 56-os forradalom 2007-es évfordulóján a tüntetések és zavargások nem voltak olyan nagyok és erőszakosak, mint 2006-ban, és a rendőrségi fellépés sokkal kevésbé volt szélsőséges.

A 2007-es tiltakozásokat részben a Magyar Gárda augusztusi megalakulása serkentette; a szélsőjobboldali nacionalista csoport a magyarok védelmére hívott fel, tagjai az ország fasiszta korszakára emlékeztető egyenruhát hordanak. Az 500 új gárdatag októberi felavatása nyomán többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szélsőjobboldalnak növekszik az ereje a magyar politikában. A jelentésben az szerepel, hogy a Magyar Gárda, jóllehet tiltakozások zajlottak ellene, betartotta a törvényeket.

A Freedom House megállapította: a megszorító intézkedésekkel szembeni általános elégedetlenség ellenére az ország jó úton halad azon cél elérése felé, hogy a költségvetési deficit 2009-ben a GDP 3,2 százalékára csökkenjen. Magyarország számára 2007-ben kedvező hatással volt a német gazdasági növekedés, de a magyar gazdaság bővülése szerény maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik