Belföld

Jobb technikát akar az MTV

Medveczky Balázs szerint jó technika nélkül nincsen jó tartalom. A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) kétnapos, budapesti közgyűlésén beszélt erről.

Az ügyvezető elnök tisztában van azzal, hogy a tartalom előbbre való a technológiánál és hisz abban, hogy jó televíziót csak jó technikai körülmények között lehet csinálni. Medveczky a közgyűlésen, egy kisfilmen röviden bemutatta az MTV épülőfélben lévő óbudai székházát.

A jövő év végéig tartó munkálatok lezárultával a nagyobbik magyarországi köztévé, Európában egyedülálló módon, zöldmezős beruházásként épült, teljesen informatikai alapon vezérelt, nagy felbontású (HD) minőségben készülő műsorok előállítására alkalmas gyártóbázisba költözik.

Saját termékek

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Európa a világ legversenyképesebb térségévé akar válni, ám ez csak saját termékekkel, szolgáltatásokkal sikerülhet.

Ehhez a legkiválóbb oktatási rendszerre és kutatóintézet-hálózatra, valamint felelős médiára van szükség, hiszen a tömegtájékoztatás “tájékoztathat, oktathat, szórakoztathat, de sajnos manipulálhat is”.

Közösségtudat

A tanácskozást levélben köszöntötte Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, aki az EBU-nak az európai nyilvánosság és közösségtudat formálásában betöltött szerepét hangsúlyozta.

A megnyitót követően a szervezet teljes jogú tagjainak részvételével rendkívüli közgyűlési ülés kezdődött, de a program szerint már délelőtt folytatódik a társult tagok és a megfigyelők bevonásával a megnyitót követően zárt ajtók mögött zajló tanácskozás.

köz, szolgálat

Szakértői munkacsoport alakul a közszolgálatisággal kapcsolatos kérdések tisztázására, a közszolgálati televíziók és rádió részvételével. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, Majtényi László szerint nem “látványos eredmények” várhatóak a munkától, hanem az, hogy jelenlegi, szabályozói szerepköréből az együttszabályozás modellje felé mozduljon el az ORTT.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik