Belföld

A kórházvédők veszélyeztetik az egri kórházat?

Tömeges létszámleépítést és az egri kórház súlyponti jellegének elveszítését kockáztatják az egri kórház funkcionális privatizációjának ellenzői a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint.

Az intézmény gazdasági helyzete folyamatosan romlik, az adósság az év végére elérheti az 500 millió forintot. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen a magántőke bevonása, mert a megye nem rendelkezik a szükséges anyagi eszközökkel – közölte Sós Tamás (MSZP).

A Fidesz megyegyűlési frakciója ugyanakkor közölte: információik szerint az Észak-magyarországi Közigazgatási Hivatal a bírósághoz fordult a vagyonkezelési szerződés megkötésről hozott döntés megsemmisítése érdekében. Erre azt követően került sor, hogy a megyegyűlés nem tett eleget a közigazgatási hivatal erre irányuló törvényességi észrevételének.

Sós Tamás megtévesztésnek nevezte, hogy július 1-jével lejár az az idő, amely lehetőséget ad a pályázaton nyertes HospInvest-nek a népegészségügyi szolgálattal, illetve az OEP-el kötendő szerződés aláírására.

Forrongó hangulat

Az április 18-án életbe lépett, a vagyonkezelés átadásáról szóló kontraktus ugyanis kétszer 120 napot ad erre, miközben a szerződés felbontásának súlyos jogi és anyagi következményei is volnának. Ugyanakkor a megye, éppen a gazdasági helyzet romlása miatt őszig le kívánja zárni a folyamatot – tette hozzá.

“Akik ma az ellenállást szervezik, akkor is álljanak majd ki, ha az egri kórház nem állja a versenyt és esetleg elveszíti súlyponti jellegét!” – fogalmazott a politikus.

A továbbiakban Sós Tamás felháborodásának adott annak kapcsán, hogy az úgynevezett kórházvédők megfigyelik azokat, akik bemennek a HosInvestnek az intézményben létrehozott információs irodájába.

Végül barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem, amely ugyancsak pályázott a kórház működtetésére, július 1-jei hatállyal felfüggeszti az egri kórházban az osztályok szakképzési akkreditációját, illetve a rezidensek és a szakorvosjelöltek gyakorlati képzését.

A Fidesz az MSZP-t okolja

Tuzáné Takács Zsuzsanna, a Fidesz megyegyűlési frakciójának tagja az ezt követő sajtótájékoztatón újra törvénysértéssel vádolta a szocialistákat.

Emlékezetett arra, hogy az MSZP-képviselők korábban távolmaradásukkal megakadályozták annak a rendkívüli közgyűlésnek a megtartását, amelyen a Fidesz a HospInvesttel kötött szerződés felmondását kívánta elérni. A Fidesz azzal érvelt, hogy a dolgozóknak kiküldött szerződést nem a HospInvest, hanem egy általa létrehozott projektcég jegyezte, s ez szerintük szerződésszegésnek tekinthető.

A megyegyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint akkor, ha a határozatképesség hiánya miatt a testület nem tud megtárgyalni egy indítványt, arról a következő rendes ülésen kell a vitát lefolytatni. Az MSZP viszont szerintük törvénysértő módon a pénteki rendes ülésen nem volt hajlandó napirendre venni a kérdést, ezért a közigazgatási hivatalhoz kívánnak fordulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik