Belföld

A kórházvédők veszélyeztetik az egri kórházat?

Tömeges létszámleépítést és az egri kórház súlyponti jellegének elveszítését kockáztatják az egri kórház funkcionális privatizációjának ellenzői a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint.

Az intézmény gazdasági helyzete folyamatosan romlik, az adósság az év végére elérheti az 500 millió forintot. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen a magántőke bevonása, mert a megye nem rendelkezik a szükséges anyagi eszközökkel – közölte Sós Tamás (MSZP).

A Fidesz megyegyűlési frakciója ugyanakkor közölte: információik szerint az Észak-magyarországi Közigazgatási Hivatal a bírósághoz fordult a vagyonkezelési szerződés megkötésről hozott döntés megsemmisítése érdekében. Erre azt követően került sor, hogy a megyegyűlés nem tett eleget a közigazgatási hivatal erre irányuló törvényességi észrevételének.

Sós Tamás megtévesztésnek nevezte, hogy július 1-jével lejár az az idő, amely lehetőséget ad a pályázaton nyertes HospInvest-nek a népegészségügyi szolgálattal, illetve az OEP-el kötendő szerződés aláírására.

Forrongó hangulat

Az április 18-án életbe lépett, a vagyonkezelés átadásáról szóló kontraktus ugyanis kétszer 120 napot ad erre, miközben a szerződés felbontásának súlyos jogi és anyagi következményei is volnának. Ugyanakkor a megye, éppen a gazdasági helyzet romlása miatt őszig le kívánja zárni a folyamatot – tette hozzá.

“Akik ma az ellenállást szervezik, akkor is álljanak majd ki, ha az egri kórház nem állja a versenyt és esetleg elveszíti súlyponti jellegét!” – fogalmazott a politikus.

A továbbiakban Sós Tamás felháborodásának adott annak kapcsán, hogy az úgynevezett kórházvédők megfigyelik azokat, akik bemennek a HosInvestnek az intézményben létrehozott információs irodájába.

Végül barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem, amely ugyancsak pályázott a kórház működtetésére, július 1-jei hatállyal felfüggeszti az egri kórházban az osztályok szakképzési akkreditációját, illetve a rezidensek és a szakorvosjelöltek gyakorlati képzését.

A Fidesz az MSZP-t okolja

Tuzáné Takács Zsuzsanna, a Fidesz megyegyűlési frakciójának tagja az ezt követő sajtótájékoztatón újra törvénysértéssel vádolta a szocialistákat.

Emlékezetett arra, hogy az MSZP-képviselők korábban távolmaradásukkal megakadályozták annak a rendkívüli közgyűlésnek a megtartását, amelyen a Fidesz a HospInvesttel kötött szerződés felmondását kívánta elérni. A Fidesz azzal érvelt, hogy a dolgozóknak kiküldött szerződést nem a HospInvest, hanem egy általa létrehozott projektcég jegyezte, s ez szerintük szerződésszegésnek tekinthető.

A megyegyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint akkor, ha a határozatképesség hiánya miatt a testület nem tud megtárgyalni egy indítványt, arról a következő rendes ülésen kell a vitát lefolytatni. Az MSZP viszont szerintük törvénysértő módon a pénteki rendes ülésen nem volt hajlandó napirendre venni a kérdést, ezért a közigazgatási hivatalhoz kívánnak fordulni.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.