Belföld

Törvénnyel szabályoznák Budapestet

Nyár végére készíti el egy szakértői csoport a Budapest-törvényt. Ez elsősorban a főváros, illetve a Budapest és az agglomeráció közötti problémákra igyekezne megoldást nyújtani - írja a Népszava.

Koncepció van és elkészült egy törvénytervezet-szöveg is, amely alternatívákat nyújt a kifejezetten fővárosi jelentőségű problémák kezelésére, ám ezekből annyit lehet csak megvalósítani, amennyit a poli­tikai mozgástér és helyzet enged a miniszterelnök Budapest-ügyi megbízottja szerint.

Steiner Pál úgy véli, le kell mondani a közigazgatási struktúrát átszervező javaslatról, amely a régóta nehézséget jelentő kétszintű közigazgatás – fővárosi és kerületi döntési szintek – megszüntetését jelentené.

A kétharmados parlamenti támogatást igénylő önkormányzati törvény, illetve az alkotmány módosításának ugyanis nincs meg a politikai feltétele. A munkacsoport ezért azokra a megoldásokra koncentrál, melyek a képviselők felének támogatásával is elfogadhatók – írja a Népszava.

A főváros és a kormány közti megállapodás rendezné a BKV fenntartható működését is. A kormány azt vállalta, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül 10-12 milliárdos tőkejuttatást nyújt a cégnek. Ennek azonban ára van: a BKV-nak cserébe fel kell ajánlania annyi értékesíthető vagyonelemét, amely fedezetet jelent a pluszjutta­tásra. A tárgyalások még folynak.

Ajánlott videó