Belföld

MSZP: Orbán komoly károkat okoz Magyarországnak

Orbán Viktor meggondolatlan kijelentései komoly károkat okoznak Magyarországnak, a Fidesz elnöke nem ismeri az ország tényleges lehetőségeit a jövedéki adó csökkentése terén - mondta Szabó Lajos szocialista képviselő az MTI-nek szombaton.

Orbán Viktor nemrégiben “adósságkonvertálásról, átütemezésről, adósságcseréről” beszélt. Az ilyen mondatok komolyan elbizonytalanítják a piacokat, a bizalom aláásása pedig komoly károkat okoz az országnak – mondta a kormánypárti honatya. A Fidesz elnökének legutóbbi megnyilvánulása, amely a jövedéki adó csökkentésének lehetőségéről szólt, azt bizonyítja, hogy nem ismeri Magyarország valós lehetőségeit e téren. “Vagy félretájékoztatták, vagy tudatosan állít valótlanságokat. Egyik sem túl hízelgő rá nézve” – tette hozzá Szabó Lajos.

Orbán Viktor állításával ellentétben az uniós tagállamok nem a maguk “kénye-kedve” szerint állapítják meg a jövedéki adó mértékét. Éppen az Orbán-kormány fogadta el Magyarországra nézve kötelezőnek a 2003. január 1-jei jövedéki adószintet, és nem kért kivételt átmeneti időre a gázolaj jövedéki adójának megállapítására – emlékeztetett a szocialista politikus.

A jelenlegi kormány már élt azzal a valós lehetőséggel, ami a jövedéki adó csökkentését eredményezheti a gázolaj esetében. 2008. május 23-án a kormány derogációt kért a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának csökkentése érdekében, amelynek európai uniós elbírálása után lehet a kedvezmény mértékéről beszélni – tette hozzá.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombaton az MTI-nek úgy reagált: Szabó Lajos sajtótájékoztatójának nyilvánvalóan azt volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a kormányzat alkalmatlanságáról. Szerinte ez azonban nem sikerült, hiszen Jose Manuel Barossónak, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatai után mindenki számára világos, hogy a nemzeti kormányoknak, így Magyarországnak is van mozgástere az üzemanyagárak emelkedési ütemének mérséklésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik