Belföld

Fidesz: MSZP-s monopólium Hódmezővásárhelyen

A helyi szocialista párt vezetőjének családjához és az MSZP-hez kötődő személyekhez került a vidékfejlesztést szolgáló, a helyben 1,2 milliárd forinttal gazdálkodó Leader-program hódmezővásárhelyi koordinálása - jelentette ki Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.

A Leader-programot nem “az MSZP pénzosztó műhelyeként” hozták létre, hanem azért, hogy segítse a vidék fölzárkóztatását, a munkahelyteremtést az elmaradott kistérségekben – mondta a hódmezővásárhelyi önkormányzat városüzemeltetési bizottságának fideszes elnöke.

A hódmezővásárhelyi kistérség elkövetkező öt évének fejlesztéseit meghatározó, a pályázatok kiírásáról, azok elbírálásáról, a források elosztásáról döntő akciócsoportban azonban meghatározó befolyást szerzett a szocialista párt, valamint helyi vezetője, Hernádi Gyula és családja – közölte az önkormányzati képviselő.

Csak MSZP-sek vesznek részt?

Benkő Zsolt szerint “felháborító és visszatetsző”, hogy a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Helyi Vidékfejlesztési Közösség tagjai Hernádi Gyula közvetlen családtagjai, a kistérség szocialista támogatású polgármesterei és MSZP-s képviselők.

Hozzátette: nem az a baj, hogy a szocialista párt helyi vezetői részt vesznek a Leader-program helyi munkájában, hanem az, hogy “csak ők vesznek részt” ebben.

A kistérség fejlesztési elképzeléseit a nyilvánosság teljes bevonásával kellene megalkotni, úgy, hogy az unióban már tizennyolc esztendeje sikerrel működő program forrásai azokhoz jussanak el, akiket az illet, a mikro- és kisvállalkozásokhoz, a civilszervezetekhez és az önkormányzatokhoz – hangsúlyozta Benkő Zsolt.

Hernádi méltánytalannak tartja a feltételezést

Hernádi Gyula – aki megdöbbentőnek, és méltánytalannak tartja a támadást – elmondta, a helyi Leader közösség egy esztendeje jött létre, tagjai ingyen, társadalmi munkában dolgoznak.

Az alapításakor a kistérség 128 civil szervezetét keresték meg, fórumokat szerveztek, a csatlakozásra buzdító hirdetéseket jelentettek meg újságokban, rádióban, egy helyi lapban pedig jelenleg is folyamatosan szerepel a felhívásuk. A hódmezővásárhelyi önkormányzatot is megkeresték – más településekkel ellentétben – azonban elutasító választ kaptak – közölte a képviselő.

Az akciócsoport megalakulása feltétele annak, hogy a kistérség számára elérhető legyen az 1,2 milliárd forintnyi uniós forrás. A szervezőmunka ellenére a közösségnek jelenleg csak 36 tagja van. Úgy tűnik sokaknak “nem fűlik a foga az ingyenmunkához” – mondta Hernádi Gyula.

Hozzátette: többeket személyesen győzött meg a belépésről, közvetlenül hozzá azonban csak hat-nyolc tag köthető.
Hernádi Gyula hangsúlyozta, az akciócsoport nyitott, jelenleg is várják azok csatlakozását, akik részt akarnak venni a munkában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik