Belföld

Gusztos összeesküvés-elméleteket sző?

A KDNP közleményben válaszolt Gusztos Péter kérdéseire a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban.

Gusztos Péter egy igen kiterjedt összeesküvésről vizionált: a liberális politikus szerint a Kereszténydemokrata Néppárt üzletláncokkal, szakszervezetekkel (többek között az MSZOSZ-szel, amely aláírója a KDNP által kibocsátott Szabad Vasárnap Chartának), de még a Szocialista Párttal is azért fogott össze, hogy az embereket templomokba kényszerítse – írja a KDNP közleménye.

A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint a szabad vasárnap az európai társadalmak olyan szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel.A Szabad Vasárnap Chartát aláíró 12 szervezet arra törekszik, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértekre szorítsa vissza. A KDNP nem akar beleszólni abba, hogy az emberek mivel töltik a vasárnapjukat.

Gusztos Péter tömeges elbocsátásokról is vizionál. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérései azt mutatják, hogy ma Magyarországon a kereskedelemben 20-25 százalékkal dolgoznak többet az alkalmazottak hetente, mint azt az egyébként igen liberális Munka Törvénykönyve lehetővé tenné.

A vasárnapi nyitva tartás korlátozásával a kereskedelemben dolgozók csak az őket törvényesen megillető szabadságokhoz és pihenőidőhöz juthatnának hozzá. A boltok vasárnapi nyitva tartásának – az európai gyakorlathoz hasonló – korlátozása így valójában nem járna elbocsátásokkal – írja a párt közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik