Belföld

150 kilométert szállítják a koraszülötteket

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy koraszülött gyermekeket távoli, akár 100-150 kilométerre lévő kórházba kell szállítani, mert máshol nem tudnak nekik helyet biztosítani – írja a Magyar Nemzet.

Éjszaka kaptam a telefonhívást az Egészségügyi Minisztérium ügyeletéről, hogy tegyünk valamit, ürítsünk ki egy ágyat, mert nincs Budapesten hely a koraszülöttekre szakosodott osztályokon – mondta a Magyar Nemzetnek Nobilis András, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Az elmúlt napokban többször előfordult, hogy Kiskunhalasról szállítottak újszülöttet a majd 150 kilométerre lévő fővárosba, mert a szegedi–kecskeméti régióban sehol sem tudták fogadni. Volt olyan eset is, hogy Hatvanból a 120 kilométerre lévő Székesfehérvárra vagy Vácról Tatabányára vitték a kicsiket.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány vezetője is arról számolt be, hogy egyre gyakrabban kell távolabbi intézménybe szállítaniuk az újszülötteket, mert sok helyen kapacitáshiány miatt nem tudják őket fogadni.

Az Egészségügyi Minisztériumban a Magyar Nemzetnek elmondták, hogy 2008 első negyedévének statisztikája alapján az országos ágykihasználtság 85,1 százalékos, a fővárosi pedig 94,6 százalékos. Szerintük tehát nem igaz az az állítás, hogy az ellátásban rendszeres férőhelyhiány lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik