Belföld

Milliárdos szocialista médiabirodalomról beszél a Fidesz

A Fidesz szerint a szocialisták saját médiabefolyásukat akarják erősíteni azzal az ügylettel, amelyben a futball-médiahálózat kiépítésével megbízott Advertum Kft. a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forintos hitelhez juthat; Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke az erről szóló határozat visszavonására szólította fel a kormányt. A PM Varga felelősségéről beszél.

Zajlik a kisebbségi kormányzás végjátéka, az MSZP elindította saját kampányát, világossá vált számukra is, hogy előrehozott választások lesznek, egy választáshoz pedig médiabirodalomra, médiaépítkezésre van szükség, ezért döntöttek arcátlan módon 5,2 milliárd forint kifizetéséről – hangsúlyozta Varga Mihály.

Szerinte ezt a zűrös médiavásárlást futballal próbálják álcázni, azonban itt nem a labdarúgás a lényeg, hanem az, hogyan tud médiabefolyást szerezni az MSZP még a választások előtt.

Visszavonatnák

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az erről szóló kormányhatározatot, és azt is kezdeményezi, hogy a parlament szakbizottságainak együttes ülésén hallgassák meg az ügyben a kormány képviselőit.

A párt alelnöke szerint több aggályos kérdést is felvet az ügy, amelyben az Advertum Kft. a kormány kezességvállalása mellett a közeljövőben 5,2 milliárd forint hitelhez juthat, úgy, hogy ebből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet egy országos médiarendszer kiépítésébe és működtetésébe.

Miért ad?

Varga Mihály megkérdezte, miért ad a kormány 3,1 milliárd forintos kezességet egy magáncégnek, hogy az kifizesse valaki más APEH-tartozását, és azt is, miért kell egy szereplőt közbeiktatni, amikor közvetlenül a hivatásos ligának is adhatnák a hitelt.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője szerint szintén aggályos, hogy egy szabolcs-szatmári kis médiavállalkozás – amely országos tapasztalattal nem rendelkezik, ellenben Veres János pénzügyminiszter „földijei” vezetik – egy senki által nem ismert pályázaton nyerte el a szerződést, és a hitelező bank kiválasztása is hasonlóan folyik.

Az is kérdés – folytatta Varga Mihály -, miért van szükség egyáltalán állami kezességvállalására egy médiahálózat kialakításához.

Bezzeg akkor

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a polgári kormány 8,3 milliárd forintot biztosított a magyar futball akkori szereplőinek, ebből 3,1 milliárd forint kötvénykibocsátás keretében a hivatásos ligához került, ezzel a profi klubok helyzetét próbálták meg kölcsönökkel stabilizálni.
Ezt a hivatásos liga nem tudta visszafizetni, csak a kamatait tudta törleszteni, így 3,1 milliárd forint az APEH-nál vár végrehajtásra, míg a maradék 5,2 milliárd forint a stadionbeléptető rendszer kiépítését szolgálta volna, de ezt leállította a Medgyessy-kormány – tette hozzá.

Egyelőre nem született megállapodás a profi futballklubok között arról, átadják-e marketing- és reklámjogaikat az Advertum Kft.-nek.

Az Advertum álláspontja szerint a jogdíj- és marketingbevételek azt illetik meg, aki a 3,1 milliárd forintos kötvény visszafizetésének fedezetét biztosítja, több klub álláspontja szerint ugyanakkor ez nem automatikus, megállapodásra van szükség. A profi klubok képviselőinek keddi megbeszélésén viszont erre vonatkozó döntés nem született.

A Pénzügyminisztérium Varga felelősségéről

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere Varga Mihály írta alá 2001-ben azt az állami garanciát, amely lehetővé tette a Profi Liga Kft. számára egy olyan kötvénykibocsátást, egy olyan hitelfelvételt, amely esetében tudni lehetett, a magyar futball annak visszafizetésére képtelen, majd az államnak kell végül is helyt állnia – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Ez a helyzet be is következett, végül is az adófizetők bánnák a 2001-es, az Orbán-kormány által hozott döntés költségeit.
Azért, hogy ez mégse így történjen, és hogy ne kelljen a magyar futball meghatározó klubjait felszámolni, született a kormány döntése a kezességvállalásról, és tette lehetővé az Advertum Kft. számára, hogy visszafizesse a korábbi tartozást.
Amennyiben ez nem történik meg, az APEH végigvitte volna a végrehajtást az adósoknál, és nem lehetett volna megrendezni az I. és II. osztályú labdarúgó bajnokságot.

Ajánlott videó