Belföld

Válasz a Fidesznek: olcsóbbodnak a gyógyszerek

Az egészségügyi tárca közleménye szerint nincs gyógyszeráremelés, sőt, idén már 900 gyógyszer lett olcsóbb.

Az egészségügyi tárca közelményében cáfolja Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő állítását: nincs gyógyszeráremelés. A Gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően egy év alatt több mint 2500 termék, idén már közel 900 gyógyszer, június 1-jétől pedig 14 készítmény ára csökkent – írja a tárca közleménye. A minisztérium közlése szerint július 1-jétől újabb 3-400 gyógyszer árának csökkenése várható.

Olcsóbb inzulinadagoló

Mint írták, szintén a gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeinek köszönhetően június 1-jétől 15 új készítményt sikerült a támogatási rendszerbe felvenni.

Ezek közé tartozik a Parkinson-kór kényelmesebb kezelését lehetővé tevő tartós hatású új gyógyszer, a cukorbetegek inzulinkezelését kényelmesebbé tevő előretöltött, modern inzulinadagoló toll, valamint két közelmúltban lejárt szabadalmú hatóanyag esetében két olyan új generikus gyógyszer, mely a betegek számára 10-30 százalékkal alacsonyabb áron biztosítja majd a jövőben az eddig megszokott kezelést.

Többségük helyettesíthető

A forgalmazó kérésére, a forgalom hiánya, illetve az április 1-jei fixesítés következményeként június 1-jétől 26 termék kerül ki a támogatási rendszerből. Ez utóbbi csoport gyógyszereinek törlése és annak pontos dátuma március 10-e óta ismert, az OEP honlapján megtalálható.

Az orvosoknak és betegeknek tehát közel 90 napjuk volt alkalmazkodni a változásokhoz – írták, majd hozzáfűzték: a törölt gyógyszerek döntő többsége rendelkezik megfelelő, azonos hatóanyagú, de olcsóbb helyettesítő szerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik