Belföld

Drasztikus gyógyszeráremeléstől tart a Fidesz

A gyógyszeráremelés a társadalom legelesettebb rétegeit érinti, hadüzenet a szegények és a nyugdíjasok számára - nyilatkozta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa. Szerinte az újabb emelés egyre mélyíti a szociális válságot, és szociális katasztrófával fenyeget.

A napokban a sajtóban megjelent információk szerint júniustól újabb harminc gyógyszerért kell többet fizetni. Többek között több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben. Sajtóhírek szerint a drágulás oka a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt folyamatos, negyedévente esedékes támogatáscsökkentés.

A vérnyomáscsökkentők árának emelkedése sok embert érint, hiszen Magyarországon majd minden ötödik ember szenved hipertóniában, a tápszerek árának növekedése pedig a gyermeket vállaló családokat érinti hátrányosan – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Az árak nem a gyógyszerártók miatt emelkednek, hanem azért, mert csökken a készítmények állami támogatása – közölte. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a kormány kezéből kicsúszott az ország és a gazdaság irányítása, „a kisebbségi kabinet egyre mélyebbre csúszik a tehetetlenségben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik