Belföld

Medián: a többség az előrehozott választások mellett

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 71 százaléka a következő választásra a Fidesz győzelmét valószínűsíti, míg az MSZP sikerét mindössze 9 százalékuk feltételezi.

Az előrehozott választásokat támogatók aránya folyamatosan gyarapszik: az áprilisi 50 százalékról bő egy hónap alatt 56-ra nőtt, miközben a kisebbségi kormányzás fennmaradását a megkérdezettek alig több mint egytizede tartja kívánatosnak – derül ki a HVG megbízásából készült Medián elemzéséből. Az előrehozott választásokat pártolóknak mindössze az 59 százaléka állítja, hogy biztosan az urnához járulna, miközben 22 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy “most vasárnap” valószínűleg vagy biztosan nem menne el szavazni.

A Fidesz lenne a befutó

Az elemzés szerint a szavazók nagy többségben a jobboldali ellenzékre adnák a voksukat, akár biztosak a részvételükben, akár nem. A megkérdezettek 43 százaléka a Fideszre szavazna, 17 százaléka az MSZP-re, 5 százalék az MDF-re és 2 az SZDSZ-re. A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 57 százalék, az MSZP-é 21, az MDF-é 5, az SZDSZ-é 1 százalék.

A válaszadók 71 százalékuk a következő választásra a Fidesz győzelmét valószínűsíti, míg az MSZP sikerét mindössze 9 százalékuk feltételezi. Ez azt is jelenti, hogy az MSZP-szavazók nagy része sem bízik a szocialisták győzelmi esélyében – mutatott rá az elemzés.

Sólyom az élen

A kutatás arra is kitér, hogy a rendszerváltás óta készített Medián-felmérések egyikében sem mondták ennyien, hogy az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok. A Medián politikusi népszerűségi listáján az első Sólyom László köztársasági elnök, őt Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke követi. Az utolsó helyen Kóka János SZDSZ-elnök áll, az utolsó előtti Hiller István oktatási miniszter.

A miniszterelnök a harmadik legnépszerűtlenebb politikus. A felmérés szerint ezzel Gyurcsány Ferenc alulmúlja az összes korábbi kormányfő legrosszabb népszerűségi indexét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik