Belföld

A főváros kedvezne a távhőt használóknak

A távfűtés versenyhátrányának megszüntetéséért a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön több intézkedést kezdeményezett az Országgyűlésnél Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslatára. aki az ez ügyben benyújtott fideszes indítványhoz fűzött módosítást.

Hagyó Miklós az ez ügyben benyújtott fideszes indítványhoz fűzött módosítást. A főpolgármester-helyettesnek a képviselők egybehangzó szavazatával elfogadott módosító javaslatai között szerepel a nagyfogyasztói lakossági gázár bevezetése mellett az is, hogy vagy csökkentsék 5 százalékra a távfűtés áfáját vagy minden távhőfogyasztó alanyi jogon kapjon környezetterhelést csökkentő kompenzációt.

Döntött a közgyűlés arról, hogy a jövő évben 8 milliárd forintot biztosít a Főtáv fűtéskorszerűsítési programjához az idei 1,5 milliárd forint helyett. A Fidesz ezzel kapcsolatban nem tett javaslatot.

György István, aki Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével közösen nyújtotta be a fideszes javaslatot, jelezte a vitában, hogyha az általuk szorgalmazott lépést, a távhő 5 százalékos áfakulcsának bevezetését nem támogatja egyértelműen a közgyűlés, akkor egyetértenek a módosító indítvánnyal. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az országosan 1,6 millió, a fővárosban 600 ezer embert érintő probléma rövidesen akár szociális katasztrófát is előidézhet, ezért mielőbb lépni kell a távfűtés díjának csökkentése érdekében.

A városvezetéshez hasonlóan az ellenzék is kedvezően értékelte a Főtávnak az elmúlt időszakban tett erőfeszítéseit, az úgynevezett öko plusz program elindítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik