Belföld

Gyurcsányban nincs indulat ellenfeleivel szemben

A miniszterelnök szerint még várat magára a bal- és jobboldal közötti kiegyezés, a történelmi kompromisszum pillanata.

Gyurcsány Ferenc Magyarország tiszteletbeli konzuljai előtt
kedden Budapesten a kiegyezés feltételeként említette, hogy a két oldalnak el
kell fogadnia a másik legitimitását.

Úgy fogalmazott, benne nincs indulat politikai ellenfeleivel szemben. Mint
mondta, a szövetségeseihez sem a szeretet érzésével viszonyul, hanem az
együttműködés lehetőségét keresi.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarországon ma politikai küzdelem helyett időnként ádáz politikai harc folyik. A vereség nem a világvégét jelenti, ahogy a győzelem sem jelent mindenre felhatalmazást. Aki ma többségben van, holnap kisebbségben lesz – közölte a kormányfő.

Mint mondta, egy demokratikus politikus életében csak egy dolog lehet biztos: hogy a győzelmet mindig bukás követi, előbb vagy utóbb. Csak annak szabad győznie, aki tud veszíteni is – hangoztatta, hozzátéve: úgy látja, Magyarországon van, akinek ebben még tanulnia kell.

Gyurcsány Ferenc az elkövetkező két év kormányzati elképzeléseiről szólva azt mondta: ma már nem az egyensúly megteremtése, hanem a növekedés a kérdés. Álláspontja szerint olyan megoldást kell találni, hogy a szociális biztonság kialakult szintjének megőrzése mellett a növekedésből származó erőforrásokat elsősorban az ország versenyképességének, társadalmi, gazdasági megerősítésére fordítsák.

Közölte, a ciklus második két éve politikájának a központjába a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést állítják. A kormányfő szerint a beruházásra, befektetésre, munkavégzésre irányuló szabályokat újra kell gondolni.

Ehhez pedig az adó- és járulékrendszer átalakítására, a szociális segélyezési rendszer jó néhány elemének újragondolására, az oktatás és a szakképzési rendszer megújításának folytatására van szükség – hangoztatta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik