Belföld

Gaskónak nem elég a tb-törvény visszavonása

Népszavazás híján csak egy kétharmados többségű törvény meghozása jelenthet garanciát arra, hogy a parlament ne fogadhasson el a több biztosítós modellhez hasonló egészségbiztosítási rendszert - közölte Gaskó István.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az egészségbiztosításról szóló törvény hatályon kívül helyezése szükséges, de nem elégséges feltétele a népszavazás elkerüléséhez. A kormánynak törvényi szintű garanciát kellene adnia arra, hogy legalább három évig nem tesznek a hétfőn hatályon kívül helyezetett törvényhez hasonló javaslatot. Ellenkező esetben elkerülhetetlen a népszavazás megtartása.

Az elnök a társadalmi összefogás nagy sikerének tekinteti a törvényt hatályon kívül helyező döntést.

Az Országgyűlés hétfőn helyezte hatályon kívül a 2008. évi I. törvény, vagyis az egészségbiztosítási pénztárakról szóló jogszabály jelentős részét. Így visszaáll a társadalombiztosítási rendszer. Egyidejűleg jogutód nélkül, kényszer-végelszámolással megszűnik a 22 megyei egészségbiztosítási pénztár.

Az Albert Zsolt és felesége által kezdeményezett népszavazás célja, hogy megakadályozza az egészségbiztosítás privatizációját. A Legfelsőbb Bíróság (LB) múlt csütörtökön helyben hagyta az Országos Választási Bizottság korábbi döntését, amellyel a testület érvényesnek találta az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozására irányuló népszavazási kezdeményezést.

A referendumot várhatóan ősszel tartják meg. A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”

A több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az OVB-nek hitelesítésre még áprilisban. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha kétmillió állampolgár azonos választ ad a feltett kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik