Belföld

Budapesten lesz-e az uniós technológiai intézet székhelye?

Csütörtökön eldőlhet, hol lesz a székhelye az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézetének: Budapest is a jelentkezők között van.

Az EU-tagországok versenyképességi ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozóján – minden bizonnyal a kötetlen vacsora keretében – próbálnak megállapodásra jutni az öt jelölt egyikéről.

Az uniós kutatóintézet célja, hogy – elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva – hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez.

Hét év alatt mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

Az Európai Bizottság kinevezte független testület már vizsgálja, kik kerüljenek a tervek szerint 18 tagú igazgatótanácsba: a tagokat várhatóan őszre kinevezik, ezért sürgető lenne, hogy még a nyári szünet előtt eldőljön a székhely kérdése is, bár annak legvégső határideje papíron csak a jövő év márciusa.

Budapest mellett a németországi Jena, a lengyelországi Wroclaw, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), valamint a közösen induló Bécs és Pozsony szeretné elnyerni a jogot, hogy az intézet székhelye lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik