Belföld

Különös magyar kettősségről ír a FAZ

Magyarországon Európa egyik legkülönösebb „duumvirátusa” kormányoz: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor szilárdan uralja az országot, noha halálos ellenségnek számítanak. Orbánnak újra és újra sikerül meghiúsítani azt, amit Gyurcsány elkezd – írja Megosztott Magyarország címmel első oldalas szerkesztőségi kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Georg Paul Hefty, a konzervatív napilap magyar származású szemleírója szerint a jelenlegi kisebbségi szocialista kormány saját túlélésének biztosításán túl semmit nem tud keresztülvinni, miközben még pontosan két év van hátra a soron következő választásokig. Az ország magas inflációval, növekvő adósságokkal és az euró bevezetésének halványuló kilátásaival küzd. A lakosságnak különösen fáj, hogy egyes országok – mint például a szomszédos Szlovákia – brüsszeli értékelés szerint megelőzték az egykor mintaországnak számító Magyarországot.

Orbán sokat kockáztat

A cikkíró szerint éppen ez az egykori státus a politikai zűrzavar egyik oka. A másik pedig a magyar viszonyok között egyedülálló politikai tehetségeknek számító, egyformán a negyvenes éveik közepén lévő Gyurcsány és Orbán közötti rivalizálás. Amit a választók a szocialista párttól várnak, azt a párt soha nem tudta teljesíteni. Vagy azért, mert a szabaddemokrata partner megakadályozta ebben, vagy azért, mert a párt élén álló milliomosok becsapták őket – fogalmazott a cikkíró, idézve Gyurcsány őszödi beszédének erre vonatkozó mondatát.

A baloldali kormánypárt által hat éve követett liberális gazdasági irányvonal a másik, tulajdonképpeni „polgári” pártot annyira sarokba szorította, hogy Orbán nacionalista és protekcionista ígéretekben keresett menedéket. Ezzel ugyanakkor a lakosság olyan nagyarányú támogatását nyerte el, hogy a soron következő választásokon a szavazatok több mint ötven, sőt talán hatvan százalékára számíthat – írta Hefty, aki szerint az ellenzéki vezető népszerűsége érdekében túl sokat kockáztat.

Nincs, aki felválthatná a két “vezért”

Egy ilyen kormányváltás kilátásának azonban túl nagy ára van. Orbán a visszaállamosítási jelszavakkal elbizonytalanítja a külföldi beruházókat, a magyarok számára pedig teljesíthetetlen reményeket kelt, pártbeli munkatársainak hangneme gyűlölködő, s egyre mélyebben megosztja a társadalmat. A radikális erők pedig arra számítanak, hogy Orbán pártja megtűri őket. A másik oldalon ugyanakkor népszerűségének hanyatlása, továbbá reformpolitikájának megvalósíthatatlansága miatt Gyurcsány egyre ingerültebbé és következetlenebbé válik.

Hefty szerint ugyanakkor sem Gyurcsány pártjában nincs olyan személy, aki őt az esetleges siker kilátásával válthatná fel, s Orbán pártjában sincs senki, aki a mérséklet, illetve a lakosság megnyugtatása irányában tudna hatni. Pedig mindkét pártban érdemes lenne próbálkozni az újrakezdést célzó törekvéssel – fogalmazott Hefty, aki szerint a magyarok összességében megérdemelnék ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik