Belföld

Tarlós Demszky háta mögé nézne

A BKV-nál tapasztalható „furcsa és gyanús ügyekre" magyarázatot vár a fővárosi Fidesz-frakció a főpolgármestertől, s tudni szeretnék azt is, hogy az általuk észlelt anomáliák a főpolgármester tudtával vagy a háta mögött történnek - mondta Tarlós István, a képviselőcsoport vezetője.

A politikus, aki az elmúlt napokban tett nyilatkozatait megerősítette, illetve újabb információkkal bővítette, megjegyezte, egykori polgármesterként azt sem tudja kizárni, hogy „bizonyos dolgokat megtesznek a főpolgármester háta mögött”.

Ezért megvárják, hogy a BKV-problémakörrel kapcsolatban benyújtott interpellációra milyen választ ad Demszky Gábor, illetve lehetővé teszik számára, hogy „megtehesse azokat a lépéseket, amelyeket kötelessége megtenni, ha az szükséges.”

Párhuzamos feladatok

Válaszokat várnak például arra, hogy a szerintük csőd közeli helyzetben lévő cégnél miért van szükség mintegy 100 tanácsadói szerződésre, miért van szükség jól fizető, párhuzamos feladatok sokaságára.

Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta, még akár indokolt is lehet az a legújabb elképzelés, hogy több tízmillió forintért egy nemzetközileg elismert alagútfúró szakembert, vezetőt vesznek fel. De akkor mit csinál a metróbiztos, a projektigazgató vagy a BKV metróügyekkel foglalkozó vezérigazgató-helyettese? – tette fel a kérdést.

Kigyomlálás nélkül

Tarlós István üdvözölte, hogy levelére reagálva a főpolgármester gyorsan intézkedett a korábbi jogsértő helyzet megszüntetésére, és a képviselőknek hozzáférhetővé teszik a BKV egyébként közérdekű adatnak minősülő tanácsadói szerződéseit. Kifejezte reményét, hogy “kigyomlálás nélkül” ugyanazt az anyagot kapják majd meg, mint amit korábban már eljuttatott hozzájuk egy ismeretlen egy DVD-n.

Mint mondta, erről a lemezről több meglepő és megdöbbentő dologról értesültek. Így például arról, hogy a 4-es metró előző projektigazgatója évekig bedolgozott a kivitelező cégnek. Tartalmazza a lemez Tarlós István elmondása szerint azt is, hogy egy múlt évi tanácsadói pályázattal összefüggésben, amelyen ketten vettek részt, az egyik pályázót a feladatjegyzéken belül arra ösztönözték, hogy egyeztessen a másik pályázóval. Van olyan anyag is a lemezen – tette hozzá -, amely arról szól, hogy a BKV 50 millió forintos megbízatást ad a Metróbernek, amihez ki kell találni a feladatokat.

Kedves mindenki

Tarlós István az önkormányzati működés szempontjából súlyos problémaként említette, hogy a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes stábjának egyik női munkatársa “Kedves mindenki” megszólítású e-mailben egy fideszes képviselő lejáratására szólította fel a BKV vezetését. Wintermantel Zsolt, az érintett képviselő elfogadhatatlan és megdöbbentő dolognak nevezte azt, hogy a 4-es metró egyik XI. kerületi szellőzője miatt kialakult nézetkülönbség miatt egy köztisztviselő az ő lejáratására buzdított.

Ugyancsak felháborítónak tartják a fideszes politikusok azt az e-mail üzenetet, amelyet Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese küldött Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes egyik munkatársának. Ebben a vezérigazgató-helyettes a Fidesz volt székháza, a jelenlegi Polgárok Háza egyik hétfői szakszervezeti rendezvényéről ír. Utalva arra, hogy Nemes Gábor, az egyik szakszervezeti vezető nem vesz azon részt, jelzi, hogy “azért odaküldök valakit, hátha…”. Megjegyzi, “ettől függetlenül az ügyet ki lehetne használni politikai célokra, mert magyarázkodjanak ők.”

Ötletek vannak

Tarlós István hangsúlyozta, hogy múlt évig nem voltak jellemzőek az ilyen ügyek a fővárosi önkormányzatra és annak hivatalára. Kitért arra is, hogy a Fidesz szerint miként lehetne javítani a BKV jelenlegi nehéz helyzetén. Egyebek közt szorgalmazzák, hogy az MSZP által 2002-re megígért közlekedési szövetség mielőbb valósuljon meg.

Növelnék a szerződéses BKV-járatok számát is. Egységesítenék a főváros parkolási rendszerét, s a bevételeket a BKV-ra költenék. Konszenzussal rendeznék a teherautók behajtási díját, s a bevételt szintén a BKV kapná. Megállítanák a cégnél a vagyonfelélést és működésre is adnának önkormányzati támogatást.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy elsődlegesen azonban rendet kell tenni a BKV-nál. A frakcióvezető közölte, kíváncsian várja Demszky Gábor válaszát arról, vajon jó kezekben van-e jelenleg a városüzemeltetés irányítása.

Az MSZP szerint Tarlós nyilatkozata inkább arra bizonyíték, hogy a Fidesz frakcióvezetője adatokat lopott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik