Belföld

Nincs lejjebb az SZDSZ-nek

Nem változott számottevően a két legnagyobb párt, a Fidesz és az MSZP támogatottsága, az SZDSZ-é viszont mindössze 1 százalékot, az MDF pedig továbbra is 4 százalékot tesz ki a teljes kérdezetti körben - derül ki a Századvég és a Forsense közös felmérésből. A válaszadók 49 százaléka gondolja úgy, hogy előrehozott választásokat kellene tartani.

A Fideszt a megkérdezettek 30 százaléka, míg az MSZP-t 13 százaléka támogatná, ha most vasárnap lennének a választások. A Fidesz 2 százalékot veszített, az MSZP viszont 3 százalékot hozott áprilishoz képest, ennek köszönhetően az egy hónappal korábban regisztrált rekordszintű, 22 százalékpontos különbség mérséklődött ugyan, de a jobboldali pártnak továbbra is jelentős előnye van – áll a Századvég és a Forsense közös kutatásában.

A május 5. és 15. között, ezer ember megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy az SZDSZ koalícióból való kilépése után a szavazók inkább az MSZP-re adnák a szavazataikat; a liberális pártot az összes megkérdezett 1 százaléka támogatja, 1 százalékkal kevesebben, mint korábban.

A kisebbik ellenzéki párt támogatottsága növekedett az elmúlt hónap során; az MDF-re az összes megkérdezett 4 százaléka voksolna, mely 2 százalékponttal több, mint az áprilisban rögzített érték.

Több a bizonytalan

Valamelyest csökkent azok száma, akik biztosra ígérik távolmaradásukat a szavazásoktól, jelenleg 7 százalék (- 2 százalék) nem menne el szavazni, ugyanakkor 23 százaléknyian nem tudják, hogy kire szavaznának, ez két ponttal magasabb az áprilisban mérthez képest. A nem válaszolók aránya 21 százalékon áll, mely 1 százalékkal kevesebb áprilishoz képest.

A biztos részvételt ígérők körében sem változott lényegesen a pártok támogatottsága, a Fidesz továbbra is magasan vezet, a pártot választók körében 69 százalékon áll az MSZP 19 százalékához képest.

Stagnálnak a nagyok

A Fidesz támogatottsága egy százalékot nőtt, az MSZP-é egy százalékot csökkent egy hónap alatt. Az összes válaszoló körében a legnagyobb ellenzéki pártot két százalékkal többen, 44 százaléknyian, a szocialistákat 12 százaléknyian támogatják, ez az adat megegyezik az egy hónappal korábban mérttel.

Az SZDSZ támogatottsága a pártot választók körében 1 százalékpontos növekedés után jelenleg 4 százalék, az összes válaszoló körében 2 százalék, akárcsak áprilisban.

Nem változott viszont az MDF támogatottsága a biztos szavazók körében; a pártot választók 5, az összes biztos szavazó 3 százaléka adná voksát az ellenzéki pártra.

Nincs alternatíva

A két intézet vizsgálta a másodlagos pártpreferenciát is, azaz azt, hogy melyik más pártra adná a megkérdezett a szavazatát. A pártválasztók többsége (57 százalék) egyáltalán nem rendelkezik másodlagos preferenciával, nem szavazna másik pártra. A pártválasztók mindössze egyharmada nevezett meg egy másik potenciálisan választandó pártot.

Ezek közül is kiemelkedik az MDF (11 százalék), a második helyen pedig a KDNP áll (8 százalék). A nagy pártok közül a Fidesz a választókorúak 5 százalékának jelent másodlagos lehetőséget, míg az MSZP-t 3 százalék választaná második megoldásként.

Kormánypártok: elutasítva

A májusban készített adatfelvétel alapján az MSZP a leginkább elutasított párt, a megkérdezettek 35 százaléka biztosan nem adná erre a pártra voksát. A Fideszt ugyanakkor az SZDSZ is megelőzi az elutasítás tekintetében. Előbbit 19, utóbbit 22 százaléknyian utasítják el.

Nem változott a választók aktivitása sem a felmérés eredménye szerint. Jelenleg a megkérdezettek 60 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének.

A fele már most szavazna

A Századvég és a Forsense májusi felmérésében a kormányváltással kapcsolatos kérdések is szerepeltek; a vizsgálat adatai szerint a válaszadók 49 százaléka gondolja úgy, hogy előrehozott választásokat kellene tartani, míg 15 százaléknyian (+ 5 százalék) gondolják úgy, hogy a kisebbségi kormányzás a megoldás. A válaszadók 48 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány nem fogja betölteni 2010-ig szóló mandátumát, 41 százalék szerint viszont ki fog tartani a mandátum végéig a kisebbségi kormányzás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik