Belföld

Többen voltak a rendőrök, mint a “kendermagosok”

Alig félszáz ember és ugyanannyi ellendemonstráló vett részt a Globális Kenderfelszabadító Tüntetések nemzetközi rendezvénysorozatának vasárnapi budapesti demonstrációján, ahol a Kendermag Egyesület a könnyűdrogok legalizációjáért hirdetett tüntetést.

A Pénzügyminisztérium épülete előtt összegyűltek egy nagyméretű transzparenst állítottak fel, amely egy olyan 60 milliárd forintról szóló csekket szimbolizált, ami véleményük szerint a könnyű drogok által befolyt jövedéki adót tartalmazná.

A dohánytermékek és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójához viszonyítva a könnyű drog fogyasztói abban az esetben, ha ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, közel 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést, és ezt a pénzt az egészségügy rendbetételére lehetne fordítani – hangsúlyozta Juhász Péter, a Kendermag Egyesület elnöke.

A demonstrálók és az ellentüntetők rendőri biztosítás mellett a Pénzügyminisztériumtól a Parlament elé vonultak. Az alig félszáznyi ellentüntető az SZDSZ-t és a drogfogyasztókat becsmérelte, de atrocitásra nem került sor.

A tüntetésnek a szakadó eső vetett véget, így a Kendermag Egyesület szimpatizánsai és az ellentüntetők, valamint a biztosításra kivezényelt több mint száz rendőr fedett helyre húzódott a Parlament főbejárata előtti területről, majd szétszéledtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik