Belföld

Luxusautót keresnek Nagykanizsa polgármesterének

Sízsákot, televíziózásra is alkalmas fedélzeti képernyőt, fa vagy bőr kormányt és betéteket is tartalmaznia kell a legalább 220 lóerős, 10 millió forintos polgármesteri szolgálati autónak, amelynek közbeszerzési kiírásáról a napokban döntöttek Nagykanizsán.

A város költségvetésében elkülönített keretből olyan autót vásárolnának, amely nem lehet régebbi kétévesnél, maximum 35 ezer kilométert futhatott, külső-belső felszereltségének pedig számos extrát kell tartalmaznia.

Marton István szereti a kényelmet (Fotó: MTI)

Marton István szereti a kényelmet (Fotó: MTI)

A közbeszerzési eljárás dokumentációja felsorolja, hogy a tévén kívül CD-tárral, első sportülésekkel, elektromos toló- és billenőtetővel, könnyűfém keréktárcsákkal is rendelkeznie kell az autónak, de fantomfekete gyöngyház színét és Alcantara üléshuzatát – vagy azokkal egyenértékűeket – szintén tételesen felsorol a kiírás – olvasható a helyi Szuperhír hírportálon és a Zalai Hírlapban.

Már savaztak rá

Marton István, a Fidesz és a KDNP támogatásával megválasztott polgármester az MTI-nek az autóbeszerzés kapcsán szombaton azt mondta: a városban régóta a saját kocsijával jár, azóta is, hogy hónapokkal ezelőtt valaki maró folyadékkal leöntötte az autóját.

Új szolgálati kocsira pedig szükség van, mert a jelenlegi Opel Vectra már 8 éves, 300 ezer kilométert futott, és az elmúlt két évben 2 millió forintot költöttek rá. Volt, hogy Budapestre menet a zalaegerszegi polgármester vette fel az autójába, mert menet közben meghibásodott a kocsi – jegyezte meg.

Szereti a kényelmet

Arra a kérdésre, hogy Nagykanizsa általa sokszor hangoztatott jelentős hitelállománya mellett szükségesnek tartja-e ekkora értékű autó beszerzését, a polgármester azt mondta: ezt a kocsit két polgármesteri ciklusra vásárolnák, és az lenne az igazi pénzpocsékolás, ha “veszek egy autót és azt két év múlva kidobják”.

Hogy luxusnak tűnő felszereltségek miért szerepelnek a kiírásban, azt felelte, hogy nem ismeri pontosan a kiírás tartalmát. “Öreg vagyok már, szeretem a biztonságot és szeretem a kényelmet” – tette hozzá a polgármester.

Ragaszkodott hozzá

Marton István jelezte: nem kellett volna közbeszerzési eljárást kiírni, ha bruttó 9,6 millió forintig vásárolnának autót, de ő ragaszkodott hozzá, hogy a 10 millió forintos keretre hirdessék meg az ajánlattételi procedúrát.

A távirati iroda felvetésére, hogy a kiírás részletei gyakorlatilag egyetlen típusú és felszereltségű autóra, egy Audi A6-osra vonatkoznak, a polgármester közölte: szerinte minimum három, de lehet, hogy öt ajánlat is lesz a szolgálati autóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik