Belföld

Fiatal liberálisok a homofóbia ellen

Az SZDSZ Új Generáció arra kéri a többi politikai párt és az egyházak képviselőit, hogy tartózkodjanak a homofób megnyilvánulásoktól, és kövessék meg azokat a hívőket, akiket szexuális orientációjuk alapján kívánnak kirekeszteni az egyenjogú magyar állampolgárok közösségéből - jelentette ki Léderer András elnök, a Szentszék budapesti nagykövetsége előtt tartott szombati sajtótájékoztatóján.

Léderer András a homofóbia ellenes világnap alkalmából szervezett sajtótájékoztatóján a Magyar Köztársaság Alkotmányának egy példányát dobta be az Apostoli Nunciatúra postaládájába, hogy ezzel tiltakozzanak XVI. Benedek pápa közelmúltbeli kijelentése ellen.

Felidézte, hogy május 10-énFelidézte, hogy május 10-én a magyar püspöki konferencia tagjai ötévente szokásos ad limina látogatáson a pápánál jártak, ahol szóba került a homoszexuálisok magyarországi helyzete. A pápa akkor azt mondta, hogy nemcsak az egyház tanításával, hanem a magyar alkotmánnyal is ellentétes a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény.

Pápa tévedésben

Az SZDSZ Új Generáció szerint a pápa “súlyos tévedésben van”, nyilván nagyon rossz tanácsadókra hallgatott, amikor ezt a véleményét kifejtette. Az Alkotmánybíróság ugyanis már 1995-ös határozatában konkrétan felszólította a jogalkotót, hogy szüntesse meg a diszkriminatív eljárást az élettársi kapcsolatok terén.

Az elnök szerint az Alkotmánybíróság feltehetően nem fogja elfogadni a KDNP közelmúltbeli beadványát, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését indítványozza.

Eltörölné a KDNP

(A KDNP három országgyűlési képviselője által jegyzett beadvány szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint “a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét”, mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt.)

Emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben a liberálisoknak a szocialisták támogatásával komoly áttörést sikerült elérniük, amikor a parlament elfogadta a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény, amely egy hosszú évek óta tartó jogegyenlőségi küzdelem végére tett pontot.

Világnap

Ez a törvény nemcsak a külön-, hanem az azonos neműek számára is lehetőséget biztosít, hogy regisztrálják élettársi kapcsolatukat. Hozzátette, hogy a jogszabály sem a házasságot, sem az örökbefogadást nem teszi lehetővé az azonos neműek számára ez a törvény.

A május 17-én tartott homofóbia ellenes világnapra az SZDSZ Új Generáció 2004 óta minden évben igyekszik felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik