Belföld

Nőni fog a bűnözés az OPNI bezárásával

Szakértők szerint a kórházak, különösen pedig az OPNI bezárása a bűnözés, az öngyilkosságok és a hajléktalanok számának drasztikus emelkedését hozhatja magával. Ráadásul félő, hogy a páciensek által megszokott intézmény megszüntetésével soha többé nem mennek el kezelésre.

Egy nemzetközi tanácskozáson Tringer László egyetemi tanár a 140 éven át működő, de tavaly bezárt Lipótmező megszüntetésének következményeiről beszélt. A Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikáját 10 évig (1994-2004) irányító professzor szerint a mentális betegeket a társadalom három nagy intézményrendszere látja el, illetve kezeli. Egyfelől a vallás nyújthat menedéket nekik, másfelől viszont ha kriminalizálódnak, akkor könnyen a rendőri szervek kezébe kerülhetnek.

A külföldi példák nem bíztatóak

A harmadik lehetőség a mentális betegeket ellátó pszichiátriai intézményrendszer. Ha ez utóbbit leépítik – ahogyan azt nemzetközi példák is mutatják – a bűnözés növekedni fog. Dániában például, ahol jelentősen leépítették a pszichiátriai intézményeket, tíz év alatt, 1989 és 1999 között 62 százalékkal nőtt a mentális betegek bűncselekményeinek száma.

A bűncselekmények mellett az öngyilkosságok számának emelkedését is magával hozhatja az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása – mondta Magyar Iván, a bezárt intézmény korábbi vezetője a FigyelőNetnek. Hozzátette: az intézkedéssel mindezeken felül a hajléktalanok száma is nőhet. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen betegek nem könnyen változtatnak ellátó intézményt, fennáll a veszélye tehát annak, hogy a Lipótmezőre rendszeresen járó páciensek többé nem mennek el kezelésre.

Nemzetközi társaság a bezárás ellen

Ötödször tartotta Budapesten regionális pszichiátriai és pszichoanalitikai tanácskozását a francia Piotr Tchaadaev Társaság. A politikai okokból elmegyógyintézetbe záratott Pjotr Csadajevről elnevezett egyesület idén az orvos felelősségét, illetve a betegjogokat és a pszichiátriai intézményeket szabályozó állami intézkedéseket állította középpontba.

Az egyesület – amely a Magyar Pszichiátriai Társasággal és a Magyarországi Frankofón Orvosok Társaságával együttműködve szervezte a kétnapos konferenciát – és annak elnöke, Jean-Yves Feberey korábban már igyekezett fellépni a Lipótmező, vagyis az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen.

Az OPNI története

A lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet kórtermeire 2007 decemberében került lakat. Az utolsó betegek és orvosok már az elmúlt hónapokban elhagyták az intézményt, amelyben az év elejétől csak a leltározásért és bezárásért felelős orvosok és dolgozók maradtak. Az I. Ferenc József által 1868-ban alapított egykori Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda a 2007-es kórházreform döntése szerint került a bezárásra ítélt egészségügyi intézmények sorába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik