Belföld

Kóka: semmmittevésről szólnak a kormány programjai

Nem lehet a négyéves ciklusra kitűzött terveket félidőben, két hét alatt eldobni, és „bársonyosnak nevezett, valójában a gyanúnk szerint semmittevésről szóló programokkal” helyettesíteni - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke.

A szabad demokraták a kormány törvényjavaslatai közül csak azokat tudják támogatni, amelyek adócsökkentésről – 20 százalékos egykulcsos adóról -, a versenyképesség növeléséről, új munkahelyek teremtéséről és a gazdasági növekedésről szólnak. Magyarországnak 2009-re olyan költségvetésre van szüksége, amely alacsonyabb adóbevételekkel elégszik meg, és ehhez mérten szűkíti az állam kiadásait.

Az SZDSZ csak egy ilyen költségvetést tud támogatni, és a kormánynak őszig be kell látnia, hogy csak egy ilyen költségvetés mellé van esélye többséget szervezni. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ után az MDF és a Fidesz is belátta, hogy „egyszerű, átlátható, alacsonyabb adóterheléssel működő adórendszerre van szükség”. Úgy tűnik, hogy az MDF és a Fidesz is nyitott az egykulcsos adórendszerre – vélekedett Kóka János.

Tévedés, hogy az SZDSZ számára nincs élet és jövő a szocialistákkal való koalíción kívül. 14 év szoros partnerség és 10 évi közös kormányzás után az SZDSZ-nek egy önálló, független, becsületét őrző és értékekért kiálló liberális pártnak kell lennie – hangsúlyozta az SZDSZ elnöke, aki szerint ennek az álláspontnak van többsége a párton belül. Világos és önálló programot kell adniuk az ország gazdasági bajainak a megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik