Belföld

Lovasbohócnak nevezték Szent Istvánt – raporton a nagykövetek

Égbekiáltó, álságos pimaszságnak nevezte Slota pártja Göncz Kinga egy korábban tett kijelentését. Mindezt akkor, amikor Jan Slota - kormányfője csendes egyetértésével - újabb sértő kijelentést tett a magyarokra. Itthon azt kérik számon a külügyminisztertől, meddig tűrjük még Slota gyalázkodását, aki legutóbb lovasbohócnak nevezte az államalapító Szent István királyt. Mindkét nagykövet raporton volt, mi pedig megpróbálunk rendet tenni a kusza történetben.

Csapody Miklós (MDF) kedden annak kapcsán kérdezte meg Göncz Kingától, vajon meddig tűri Magyarország a Slota-féle sértegetéseket, hogy Slota Robert Fico kormányfő jelenlétében lovasbohócnak nevezte Szent István királyt, s Fico ezt szemrebbenés nélkül tűrte. „Minden béketűrésben ugyanis elérkezik egy pont, amin túl a primitív alávalóságot lenyelni már önfeladás, gyáva gyöngeség. Ezután már nem lehet jószomszédságról zengeni” – mondta a képviselő. Csapody a magyar országgyűlésben „méltó határozottságot” és tiltakozást sürgetett, és arra számít, hogy a magyar szent gyalázása ellen a Vatikán is felemeli a szavát.

Szent István lovasszobra  a Budai várban (fotó: MTI)

Szent István lovasszobra a Budai várban (fotó: MTI)

Göncz Kinga válaszában többek között megismételte egy korábbi, egy cseh lapnak kifejtett gondolatát. E szerint, ha szélsőségesekről van szó, óriási különbség, hogy míg a Magyar Gárda vezetése nem tagja a magyar kormánynak, addig a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szlovák kormányt alkotó koalíció tagja. Ezt a mondatot ragadta meg másnap, vagyis szerdán az SNS, amely azonban nem pazarolt energiát arra, hogy megmagyarázza Szent István és a lovasbohóc közt fennálló kapcsolatot.

Az SNS alelnöke, Anna Belousovová „égbekiáltó, álságos pimaszságnak” nevezte Göncz Kinga fenti, jóval korábban elhangzott szavait. Jóllehet, Göncz Kinga nem összehasonlította, hanem hatalmi pozíciót érintő különbségtételt tett az SNS és a Magyar Gárda között, Belousovová mégis a kettő összehasonlítását kifogásolta. Olyannyira, hogy a távirati iroda szerint a magyar külügyminiszter szavai miatt szerdán a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivőjét is bekérették a szlovák külügyminisztériumba.

A budapesti szlovák nagykövetet csütörtökön kérették be a külügyminisztériumba Slota Szent Istvánra tett megjegyzése miatt. Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár szerint a következő hetekben, hónapokban nem lesz magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó, ehhez ugyanis érdemi haladást kellene elérni a kétoldalú kapcsolatokban. Az előkészítést a legutóbbi kijelentések sem segítik – mondta. A szakállamtitkár megerősítette az MTI azon értesülését, hogy szerdán a szlovák külügyminisztériumba kérették a pozsonyi magyar nagykövetet Göncz Kinga keddi parlamenti felszólalása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik